De Keršov: Rješenje nije u zatvorskim kaznama za džihadiste

"Prijetnja je i dalje ozbiljna", istakao je De Keršov, koji se u Parizu u nedjelju sastao sa ministrima evropskih zemalja, SAD i Kanade zaduženima za bezbjednost
0 komentar(a)
Francuska, vojnik, Foto: Reuters
Francuska, vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2015. 16:26h

Nema načina da se spriječe novi teroristički napadi poput onih koji su se prošle nedjelje dogodili u Parizu, izjavio je danas koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma Žil de Keršov.

"Ne možemo da spriječimo 100 odsto takvih napada", izjavio je De Keršov, a prenijela agencija AFP.

On je dodao da rješenje nije u zatvorskim kaznama za džihadiste koji se vraćaju u Evropu iz Sirije i Iraka, pošto se pokazalo da su zatvori postali "masovni inkubatori" za radikalizaciju.

"Prijetnja je i dalje ozbiljna", istakao je De Keršov, koji se u Parizu u nedjelju sastao sa ministrima evropskih zemalja, SAD i Kanade zaduženima za bezbjednost.

De Keršov je podsjetio da je džihadistička organizacija Islamska država, čija su uporišta u Siriji i Iraku meta vazdušnih napada SAD i saveznika, saopštila da namjerava da izvrši napade na ciljeve na Zapadu, kao i da "značajno oslabljena" Al Kaida želi da izbjegne potcjenjivanje.

On je upozorio i da sirijska filijala Al Kaide, Al-Nusra Front, traži nove članove, odnosno Evropljane koji dosad nijesu optuženi ili sumnjičeni za radikalne aktivnosti, kako bi izvodili napade u Evropi.

U napadu koji su prošle nedjelje u Parizu izveli islamisti je poginulo 17 ljudi, a najsmrtonosniji napad, sa 12 žrtava, odigrao se u redakciji satiričkog nedjeljnika "Šarli Ebdo".

Bonus video: