Kijev: Još nije vrijeme za samit

Klimkin je rekao da će se četiri šefa diplomatije sastati ponovo posijle razgovora Kijeva sa proruskim snagama
0 komentar(a)
Pavlo Klimkin, Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Pavlo Klimkin, Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.01.2015. 11:37h

Ukrajina je poručila da mirovni samit koji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko namjerava da sazove zahtjeva veće pripreme i razgovore sa proruskim snagama.

Ministri spoljnjih poslova iz Moskve i Kijeva, kao i šefovi diplomatije Njemačke i Francuske juče su razgovarali u Berlinu, u pokušaju da se "spase" sastanak koji je Porošenko predložio za četvrtak u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Razgovori u Berlinu, koje je njemački ministar spoljnjih poslova Frank-Valter Štajnmajer opisao kao veoma duge, otvorene i sa kontroverzama, prekinuti su bez objavljivanja datuma eventualnog mirovnog samita, navodi AFP.

Ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin je izjavio da je potrebno da evropski posrednici pomognu ruskim i ukrajinskim izaslanicima da ugovore direktne pregovore sa liderima dvije provincije u Ukrajini koje se nalaze pod kontrolom proruskih snaga.

Na tom sastanku bi bile razmatrane najspornije tačke sporazuma o primirju sklopljenom 5. septembra koji zapadni lideri i dalje vide kao jedino rješenje za oknočanje sukoba u istočnoj Ukrajini koji traje već devet mjeseci.

Klimkin je rekao da će se četiri šefa diplomatije sastati ponovo posijle razgovora Kijeva sa proruskim snagama.

Oni će tada razgovarati o napretku i biće utvrđen vrlo jasan plan budućih poteza, dodao je Klimkin, prenosi AFP.

On nije naveo vremenski okvir za sljedeći sastanak ministara spoljnjih poslova niti je rekao kada bi mogao biti održan samit kome bi prisustvovao predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u više navrata apelovala na Moskvu i Kijev da se više fokusiraju na okončanje sukoba u kome je do sada poginulo 4.700 ljudi, dok je oko milion njih bilo primorano da napusti domove.

Više od 1.300 ljudi je poginulo u sukobima od 5. septembra kada je potpisano primirje u prijestonici Bjelorusije, Minsku.

Bonus video: