Turska: Kamere na aerodromu zabilježile najtraženiju ženu u Francuskoj

Francuski tužioci su kazali da je Ajat Bumedijen razmijenila više od 500 telefonskih poziva sa suprugom Šerifa Kuašija 2014. godine
4 komentar(a)
Ajat Bumedijen, Foto: Reuters
Ajat Bumedijen, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2015. 19:14h

Partnerku Amedija Kulibalija, napadača na pariski supermarket, kamere za nadzor zabilježile su na aerodromu u Istanbulu, u Turskoj, prenosi BBC.

Na snimku se vidi kako Ajat Bumedijen prolazi pasošku kontrolu u društvu neimenovanog muškarca 2. januara. Vjeruje se da se sada nalazi u Siriji.

Francuska policija potražuje Bumedijen nakon što je Kulibali i još dvojica muškaraca izvela seriju napada u Parizu prošle sedmice u kojima je stradalo 17 osoba.

Ajat Bumedijen identifikovana je od strane francuske policije kao osumnjičena, iako ej napustila Francusku prije napada.

Šef turske diplomatije kazao je da je ona stigla u Tursku 2. januara iz Madrida, prije nego što je nastavila za Siriju šest dana kasnije.

Kulibali, njen partner, ubio je četiri osobe u košer supermarketu u istočnom Parizu u petak prije nego što je policija upala u zgradu. Vjeruje se da ej ubio i jednu policajku dan ranije.

Kulibali je tvrdio da je uskladio napade sa braćon Saidom i Šerifom Kuašijem, koji su napali redakciju “Šarli ebdoa” u srijedu, usmrtivši 12 osoba. Sva trojica napadača ubijena su u petak u dvije zasebne policijske akcije.

Francuski tužioci su kazali da je Ajat Bumedijen razmijenila više od 500 telefonskih poziva sa suprugom Šerifa Kuašija 2014. godine.

Bonus video: