Francuska: 50 antiislamskih incidenata od napada na "Šarli ebdo"

Među ovim incidentima registrovana je 21 pucnjava ili bacanje neke vrste eksplozivnih naprava na islamske građevine, kao i 33 prijetnje
1 komentar(a)
Pariz, Foto: Shutterstock.com
Pariz, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.01.2015. 18:52h

Od prošlonedjeljnog napada na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" i drame sa taocima u jevrejskoj samoposluzi u Parizu, registrovano je više od 50 antimuslimanskih incidenata u Francuskoj, saopštila je muslimanska zajednica te zemlje.

Među ovim incidentima registrovana je 21 pucnjava ili bacanje neke vrste eksplozivnih naprava na islamske građevine, kao i 33 prijetnje, saopštio je portparol nadzoronog tijela Centralnog savjeta muslimana u Francuskoj, prenosi AFP.

U napadima islamističkih terorista prošle nedjelje je u Francuskoj ubijeno 17 osoba.

U jednoj džamiji u izgradnji u centralnoj Francuskoj kasno sinoć došlo je do požara, za koji se pretpostavlja da je podmetnut, saopštile su lokalne vlasti.

Vandali su na vrata te iste džamije u četvrtak farbom u spreju napisali "Smrt Arapima".

Vlasti su navale da će ubuduće ta građevina biti pod policijskom zaštitom.

U ostalim incidentima su džamije išarane rasističkim sloganima, zasute mecima ili su oštećene na neki drugi način, a na Korzici su nepoznati izgrednici u petak ostavili leševe divljih svinja ispred muslimanske sale za molitve, naveo je AFP.7

Bonus video: