Karikature Muhameda i u novom broju nedjeljnika "Šarli Ebdo"

79 pregleda 21 komentar(a)
Šarli ebdo, Foto: Reuters
Šarli ebdo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2015. 18:52h

U novom broju lista Šarli Ebdo naći će se nove karikature proroka Muhameda i biće štampan u milion primjeraka, na 16 jezika.

Novi broj francuskog satiričkog nedeljnika Šarli Ebdo, na kojem rade preživjeli članovi redakcije desetkovane u prošlonedjeljnom masakru u Parizu, sadržavaće karikature proroka Muhameda, objavio je advokat tog lista Rišar Malka.

Specijalno izdanje lista, koje izlazi u srijedu, biće štampano na 16 različitih jezika za čitaoce širom svijeta, rekao je kolumnista Šarli Ebdoa Patrik Pelu, a prenijela agencija AFP.

Ranije je saopšteno da će novi broj lista biti štampan u milion, umesto u uobičajenih 60.000 primeraka, a imaće osam umjesto dosadašnjih 16 strana.

Malka je u izjavi za Francuski radio rekao da će se u novom broju prorok Muhamed, pored ostalih, "očigledno ponovo naći na meti satire, kako bismo pokazali da redakcija neće ni milimetra popustiti pred ekstremistima koji pokušavaju da je ućutkaju".

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu srijedu u napadu na redakciju Šarli Ebdoa ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su poslije napada da su "osvetili proroka Muhameda".

List Šarli Ebdo je u prošlosti više puta objavljivao satirične karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bijes i održavanje protesta.

Redakcija francuskog lista je zbog prijetnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

Bonus video: