Vals: Oko 1,4 hiljade džihadista u Francuskoj

Najnoviji podaci predstavljaju veliki skok u odnosu na podatke iz sredine decembra, kada je rečeno da je 1,2 hiljade otišlo ili planira da ode da se bori zajedno sa džihadistima
0 komentar(a)
ISIL, Foto: Reuters
ISIL, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2015. 15:08h

Oko 1,4 hiljade osoba koje žive u Francuskoj priključile su se džihadistima u Siriji i Iraku ili namjeravaju da to učine, a blizu 70 francuskih građana poginulo je u redovim terorista, rekao je francuski premijer Manuel Vals.

"Oko 1,4 hiljade osoba su uključene u odlaske u džihad i terorizam u Siriji i Iraku", rekao je on, prenosi AFP.

Najnoviji podaci predstavljaju veliki skok u odnosu na podatke iz sredine decembra, kada je rečeno da je 1,2 hiljade otišlo ili planira da ode da se bori zajedno sa džihadistima.

Vals je rekao da je u trenutku kada je preuzeo dužnost predsjednika vlade, sredinom 2012, takvih osoba bilo oko 30.

Dvojica braće, Šerif i Said Kuaši, najvjerovatnije su bili među onima koji su napustili Francusku radi obučavanja "ubijanju i sejanju terora", a Vals kaže da Amed Kulibali koji je prošlog petka napao jevrejsku prodavnicu u Parizu nikada nije bio na takvoj obuci.

"On nije bio na radaru obavještajnih službi", rekao je francuski premijer.

Braća Kuaši ubila su u srijedu 12 saradnika francuskog satiričnog magazina Šarli Ebdo.

Francuske vlasti krajem prošle godine saopštile su da su razbile približno deset mreža koje šalju ljude u borbe u Iraku i Siriji.

Iz Francuske i Belgije potiče najveći broj dobrovoljaca džihadističke grupe "Islamska država", koja je osvojila velike djelove Sirije i Iraka.

Bonus video: