Češkom ministru slao pismo sa cijanidom?

On je 22. decembra uhapšen na području Nove Gorice, potvrdio je u ponedjeljak za slovenačke medije portparol slovenačke policije Drago Menegalija, javlja HINA
0 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Beta/AP
Andrej Babiš, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.01.2015. 14:16h

Slovenačka policija je uhapsila italijanskog državljanina osumnjičenog da je češkom ministru poslao pismo u kojem je bila smrtonosna doza cijanida.

Radi se o čovjeku koji je navodno pismo sa smrtonosnom dozom otrova poslao u novembru češkom ministru finansija Andreju Babišu iz Slovenije.

On je 22. decembra uhapšen na području Nove Gorice, potvrdio je u ponedjeljak za slovenačke medije portparol slovenačke policije Drago Menegalija, javlja HINA. Osumnjičenom je određen pritvor zbog čina terorizma. Slovenačka policija je, radeći na ovom slučaju, sarađivala sa kolegama u Slovačkoj, Češkoj i Švedskoj, zemljama iz kojih su nekim češkim visokim funkcionerima pijre dva mjeseca takođe poslata pisma sa opasnim supstancama i prijetnjama. Policija tvrdi da je posle hapšenja osumnjičenog Italijana u Novoj Gorici takva aktivnost prestala. Postupak protiv osumnjičenog italijanskog državljanina vodi specijalizovano tužilastvo iz Nove Gorice, a postupci o istom slučaju vode se u Italiji i u Češkoj. Babiš je sredinom novembra na kućnu adresu primio pismo upućeno iz Slovenije, koje je odmah proslijeđeno u njegovo ministarstvo. Tako je otkriveno da je ono sadržavalo smrtonosnu dozu otrova. Babiš je u to vreme izjavio da je možda riječ o pokušaju osvete nekih privrednih krugova kojima je "stao na prste", iako je bilo i drugih pretpostavki. Slična su pisma dobili i neki drugi istaknuti češki političari, među njima ministar unutarašnjih poslova Milan Ćovanec, kome je koverta sa cijanidom poslata iz Švedske.

Bonus video: