Netanijahu nepozvan došao u Pariz

Netanijahu je juče u koloni svjetskih lidera stajao nekoliko metara od Abasa što su mnogi protumačili kao znak zajedništva oko istog cilja - borbe protiv ekstremizma
6 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2015. 13:07h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sam se pozvao na nedjeljni skup u Parizu povodom prošlonedjeljnih terorističkih napada.

Njemu je francusko predsjedništvo reklo da ne dolazi, prenose izraelski mediji.

"Iritirana, Jelisejska palata je odgovorila Netanijahuu da će, ukoliko ipak dođe, pozvati palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa", prenijela je izraelska televizija.

Mediji u Parizu su sa svoje strane naveli da francuski predsjednik Fransoa Oland nije želio da skup obilježi izraelsko-palestinsko pitanje uz ocjenu da je Netanijahuovo insitiranje dio njegove predizborne kampanje za prijevremene parlamentarne izbore zakazane 17. marta. Netanijahu je juče u koloni svjetskih lidera stajao nekoliko metara od Abasa što su mnogi protumačili kao znak zajedništva oko istog cilja - borbe protiv ekstremizma. Međutim, kada je Francuska počela da šalje pozivnice svjetskim liderima, jedan Olandov savjetnik je rekao Netanijahuovom savjetniku Josiju Koenu da bi francuski predsjednik više volio da izraelski premijer ne dođe na skup, piše danas izraelski list Harec. "Oland nije želio da pitanje izraelsko-palestinskog sukoba ili jevrejsko-muslimanski odnosi odvrate pažnju od poruke skupa", rekao je Olandov savjetnik. Netanijahu se u prvo vrijeme saglasio ali kada je u subotu uveče saznao da na skup idu ministri spoljnih poslova i ekonomije Avigdor Liberman i Naftali Benet, odlučio je da ide i on. Liberman i Benet su politički protivnici Netanijahuu na predstojećim izraelskim parlamentarnim izborima. Ni francuska ni izraelska vlada nisu danas reagovale na Netanijahuov dolazak u Pariz.

Bonus video: