Poslednji intervju Šerifa Kuašija: Mi se svetimo!

“Mi nismo ubice. Mi smo branioci proroka. Mi nismo kao vi. Mi branimo proroka, tako da nema problema. Možemo da ubijemo, ali mi ne ubijamo žene. Vi ste oni koji ubijate muslimansku djecu u Iraku, Avganistanu i Siriji. Mi nismo takvi. Mi imamo kodeks časti, mi, muslimani“
8 komentar(a)
Šerif Kuaši, Foto: Beta-AP
Šerif Kuaši, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.01.2015. 10:13h

Novinar TV BFM Igor Sahiri pozvao je štampariju gdje su braća Kuaši držala taoce i dobio pravu ekskluzivu, posljednji intervju Šerifa Kaušija.

Prema njegovim riječima džihadista je zvučao veoma smireno, lucidno i bio je potpuno siguran u ispravnost onoga što radi.

“Želim da vam kažem da smo mi branioci proroka. Ja, Šerif Kuaši, poslat sam od strane Al-Kaide iz Jemena. Finansira me imam Anvar al-Avlaki“, rekao je mlađi brat Kuaši.

Na pitanje koliko dugo dobija novac za svoje akcije od imama, Kuaši je rekao da se radi o dugom vremenskom periodu, prije nego što je imam bio ubijen.

Kuaši je takođe istakao da se odavno vratio u Francusku, jer je morao da se upozna sa situacijom i načinima da “stvari uradi na pravi način“.

Sa “to nije tvoj problem“ Kuaši je odgovorio na pitanja da li je u štampariji sa svojim bratom i da li u štampariji ima još nekoga.

“Da li planiraš da ponovo ubiješ u ime Alaha? Ili ne?“, pitao je novinar. “Da li smo mi ubili druge ljude u posljednjih nekoliko dana pa nas zato tražite? Hajde, kaži mi“, odgovorio je pitanjem Kuaši.

Na konstataciju novinara da je ubio novinare Šerif je imao spreman odgovor. “Čekaj. Da li smo mi ubili civile pa nas zbog toga tražite protekla dva dana?“, ponovo je upitao džihadista, poslije čega je novinara zanimalo da li je ubio još nekoga, tog jutra.

Tada je stigao malo opširniji odgovor.

“Mi nismo ubice. Mi smo branioci proroka. Mi nismo kao vi. Mi branimo proroka, tako da nema problema. Možemo da ubijemo, ali mi ne ubijamo žene. Vi ste oni koji ubijate muslimansku djecu u Iraku, Avganistanu i Siriji. Mi nismo takvi. Mi imamo kodeks časti, mi, muslimani“, istakao je Kuaši.

Na riječi novinara da se oni zapravo svete, Kuaši je odgovorio potvrdno.

“Da, krenuli smo u osvetu. To je sve, rekao si sve, mi se svetimo“, zaključio je Šerif Kuaši, neposredno prije upada policije i akcije u kojoj su on i njegov brat ubijeni.