Objavljen razgovor Kulibalija sa taocima u košer prodavnici

"Pokušavaju da vas ubijede da su muslimani teroristi. Ja sam rođen u Francuskoj. Da Franucuska nije napadala druge zemlje, ja danas ne bih bio ovdje"
79 pregleda 9 komentar(a)
Amedi Kulibali, Foto: Reuters
Amedi Kulibali, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.01.2015. 18:58h

Jedna francuska televizijska stanica objavila je snimak razgovora terorista Amedija Kulibalija sa taocima tokom jučerašnje opsade.

"Pokušavaju da vas ubijede da su muslimani teroristi. Ja sam rođen u Francuskoj. Da Franucuska nije napadala druge zemlje, ja danas ne bih bio ovdje", poručio je taocima.

Svoj teroristički napad na supermarket Kulibali je opravdao osvetom protiv sirijskog režima i prisutnosti zapadnih snaga u Iraku, Avganistanu i Maliju. Kazao je i da mu je Osama bin Laden bio inspiracija.

"Režim Bašara al-Asada u Siriji mučio ljude. Tamo niste intervenisali godinama. Slično je bilo u sjevernom Maliju. Zapadne sile moraju da prestanu sa napadima na Islamsku državu i našu braću zatvaraju bez razloga", rekao je Kulibali, a onda ljutinu preusmjerio na svoje taoce.

"Vi ste izabrali svoje vlasti, a one nikad nisu krile da će se boriti u Maliju. To ste vi finansirali, vi plaćate poreze i time se slažete sa njihovim postupcima", rekao je on.

Jedan mu je talac odgovorio da su primorani da plaćaju poreze, ali mu je Kulibali kazao da ne treba plaćati porez. Jedan od talaca mu je potom odgovorio kako plaća porez kao ulog za izgradnju škola i puteva, a ne da bi se nekome nanijelo zlo.

Kulibali je ubijen u petak kada je policija upala u košer market u Parizu, gdje je držao taoce. Tokom napada poginulo je još četvero ljudi, ali prema tvrdnjama policije oni su ubijeni kada je napadač ušao u prodavnicu, a ne tokom policijske akcije spašavanja.

Bonus video: