Balkan uključen u bitku EU protiv terorizma

Američka TIDE baza podataka o teroristima sadrži million i sto hiljada imena opasnih lica, uključujući Evropljane i izvjestan broj državljana zemalja Zapadnog Balkana
4 komentar(a)
policija Belgija, Foto: Reuters
policija Belgija, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.01.2015. 15:02h

Države Zapadnog Balkana su uključene u bitku protiv islamskog terorizma i specijalizovane službe regiona će biti svakako partneri policijama i pravosuđu članica Evropske unije koje hitno rade na objedinjavanju i novom bezbjednosnom planu za suzbijanje i dalje velike prijetnje džihadista u Evropi.

To je rečeno agenciji Beta u evropskim diplomatskim izvorima uoči sjutrašnjeg sastanka u Parizu ministara unutrašnjih poslova članica EU i čelnika Evropske komisije s ciljem da se usvoje novi hitni koraci za suzbijanje islamskog terorizma, uz jačanje unutrašnje evropske i međunarodne saradnje.

Ključni zahtjev je jačanje povezanosti svih službi koje se bore protiv terorizma, znatno veća uloga policijske agencije Europol, mnogo bolja razmjena obavještajnih podataka, sprječavanje džihadističke propaganda na internet, kao i revizija pravila Šengena, prostora za slobodno kretanje bez granica unutar EU, s ciljem da se što je više moguće spriječi "propustljivost evropskih granica".

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini je zatražila da se takođe hitno usvoji mehanizam za dostavljanje službama bezbjednosti podataka o osobama koji avionom odlaze i dolaze u Evropsku uniju, o čemu će hitno u ponedjeljak raspravljati Evropski parlament.

Šef britanske kontraobavještajne službe MI5 Endrju Parker je saopštio da teroristička islamska organizacija Al kaida planira nove napade u zapadnim zemljama.

U Parizu će sjutra više vođa zemalja EU učestvovati u maršu za odbranu vrijednosti slobode, ravnopravnosti i vladavine prava Francuske Republike od nasrtaja divljačkog terorizma.

Saradnja bezbjednosnih i obavještajnih službi EU sa Zapadnim Balkanom je ojačana naročito poslije sastanka visokih funkcionera EU i država Zapadnog Balkana u maju 2013. u Sloveniji, a na traženje belgijske policije srpska policija je u autobusu u Srbiji uhapsila jednog belgijskog državljanina koji je krenuo u rat na strani islamista u Siriji i Iraku.

Šef britanske kontraobavještajne službe Parker je upozorio da pored mreža Al kaide i tzv. "Islamske država Iraka i Sirije" veliku opasnost, kao što je pokazao pokolj novinara u redakciji "Šarlija ebdoa" u Parizu, predstavljaju "usamljeni vukovi" džihadista, koje je jako teško stalno pratiti i spriječiti, zato što najčešće djeluju improvizovano, bez posebnog plana.

Vinovnici ubistva novinara "Šarlija ebdoa", braća Kuaši su bili na "crnom spisku" američkih obavještajnih službi, uključujući zabranu putovanja u SAD, ali, iako su Amerikanci o njima dali podatke francuskoj policiji, ovi islamski teroristi su mogli da putuju iz i vraćaju se u Evropu, uključujući boravak Saida Kuašija i obuku u kampu Al kaide u Jemenu 2011.

Američka TIDE baza podataka o teroristima sadrži million i sto hiljada imena opasnih lica, uključujući Evropljane i izvjestan broj državljana zemalja Zapadnog Balkana.

Evropske vodđe i ministri unutrašnjih poslova Evropske unije i njihove američke kolege iz resora policije i pravde će sjutra u Parizu učestvovati u velikoj povorci, kao i na sastancima kako bi utvrdili šta može odmah biti učinjeno da "slome opšti izazov terorista s kojim se mogu uhvatiti u koštac jedino zajednički Evropska unija i svi izvan nje", kako je izjavio francuski ministar policije Bernar Kaznev.

Bonus video: