Novi snimak policijske akcije: Četiri taoca stradala u opsadi, Kulibali ubijen

0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2015. 23:45h

Ahmed Kulibali za koga se vjeruje da je juče ubio policajku, a onda za taoce uzeo nekoliko osoba u košer marketu, ubijen je.

Ajat Bumedijen, osumnjičena da je saučesnik Kulibalija u jučerašnjem ubistvu policajke, kako tvrdi CNN, uspjela je pobjeći iz radnje nakon opsade. Te navode, međutim, francuski mediji i policija nisu komentarisali.

Područje oko supermarketa obezbjeđuje policija.

Tok događaja:

00:30 Objavljen je novi snimak upada policijskih snaga u market.

UPOZORENJE! SNIMAK SADRŽI UZNEMIRUJUĆE PRIZORE ŽRTAVA I POVRIJEĐENIH!

23:50 Ajat Bumedijen, Kulibalijeva saučesnica, još uvijek nije pronađena. Francuska policija intenzivno traga za njom.

23:30 Taoci koji su stradali "vjerovatno" su ubijeni prije policijskog napada, kaže francuski tužilac, a prenosi britanski Telegraf.

22:32 Kulibali je u petak telefonirao saborcima iz svoje mreže apelujući na njih da nastave sa napadima, prenosi AFP.

21:15 Pogledajte kako je izgledala intervencija policije u kojoj je likvidiran Kulibali.

20:05 Petnaest osoba oslobođeno je iz košer marketa nakon opsade, saopštili su izraelski zvaničnici.

19:30 Kulibali se, kako je saznaje BFMTV, zarekao na odanost Islamskoj državi Iraka i Levanta, a tvrdio je da su terorističke akcije u Parizu sinhronizovane.

Trenutak napada

18:57 Zahvaljujući tome što je slušalica na fiksnom telefonu koji se nalazio u prostoriji ostala podignuta nakon pređašnjeg razgovora, policija je imala uvid u dešavanja u radnji, pa je za idealan trenutak napada izabrala onaj kada se Kulibali počeo moliti.

18:12 Četiri osobe su u kritičnom stanju nakon ranjavanja tokom opsade.

18:05 Izvještaji sa lica mjesta sugerišu da je u prodavnici bilo deset talaca, a ne šest kako je ranije bilo javljeno.

17:55 Četiri taoca su ubijena u opsadi prodavnice, objavila je francuska policija.

17:30 Rojters javlja da je Kulibali ubijen u napadu.

17:22 Nekoliko talaca je navodno oslobođeno iz prodavnice

17:14 Nakon eksplozija čiji zvuk je dopirao iz pariške prodavaonice košer hrane pod opsadom bježe ljudi.

17:10 Četiri jake eksplozije odjeknule su u prodavnici

16:50 Žena, jedna od zatočenih u prodavnici, uspjela je nazvati svoju ćerku, prenosi Europe 1. "U prodavnici sam, volim te" poručila je ćerci.

Osumnjičeni za upad u prodavnicu, a vjeruje se da je to Amedi Kulibali, je navodno tražio da braća Kuaši osumnjičena za napad na redakciju "Šarli Ebdo" budu "oslobođena".

Braća Kuaši su od jutros opkoljeni u štampariji gdje drže taoca. Kulibali je, prema francuskoj policiji, poručio da će pobiti taoce ukoliko specijalci krenu na braću Kuaši.

Naoružana osoba držala je pet talaca u prodavnici, uključujući žene i djecu, javlja BFM TV. Policija objezbjeđuje dio oko prodavnice.

Agencije su javile da su osumnjičeni za današnju krizu i ubistvo policajke povezani, a kako se vjeruje radi se o osobama za kojima je francuska policija raspisala potjernicu.

Traže se Amedi Kulibali (32) koji je osumnjičen za ubistvo policajke, dok prema navodima Le Monda, policija vjeruje da su Kulibali i Ajat Bumedijen zajedno u prodavnici i drže taoce, ali to nije potvrđeno.

Svjedok druge opsade u Parizu kazao je francuskim medijima da je vidio napadače u košer prodavnici.

"Bila je tu jedna osoba - Afrikanac - sa kalašnjikovom... odmah je počeo da puca", kazao je Fabijan, koji je svjedočio napadu.

Kako navode mediji, osumnjičeni je policajcu na licu mjesta rekao: "Znate ko sam ja." Mediji su ranije javili da je Kulibali povezan i sa jednim od osumnjičenih za napad na "Šarli Ebdo", Šerifom Kuašijem, i da su bili dio iste istrage.

Očevici navode da je pucnjava u prodavnici trajala 20 sekundi.

Francuski tužilac za anti-terorizam potvrdio je pucnjavu i držanje talaca u košer marketu u istočnom dijelu grada, javlja AP.

Francuski predsjednik Fransoa Oland naredio je da se preduzmu najviše bezbjedonosne mjere na licu mjesta, prenosi AP.

Le Monde javlja da je policija evakuisala cijelo područje.

Drama se dješava u Port de Vinsenu, istočnom dijelu Pariza, a policijske specijalne snage su upućene na mjesto događaja.

Ovo je još jedan u nizu ozbiljnih incidenata u Francuskoj koji su započeli napadom na redakciju satiričnog lista "Šarli Ebdo" kada je ubijeno 12 ljudi.

Nakon toga je, u kako se sada čini povezanom slučaju, ubijena policajka u Parizu. Za ubistvo je osumnjičen azilant koji je poznavao braću Kuaši koji su osumnjičeni za masakr u "Šarli Ebdou".

Širom Francuske su juče uslijedili napadi na džamije i kebab restorane, koji su srećom prošli bez žrtava.

Galerija

Bonus video: