Kraj opsade: Talac oslobođen, braća Kuaši ubijena

0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2015. 22:30h

AFP javlja da je talac kojeg su zarobila braća Šerif i Said Kuaši, oslobođen, a braća ubijena.

Izvori AFP-a kažu da su braća izašla i zapucala na bezbjednosne snage.

Braća Šerif i Said Kuaši, koji su osumnjičeni za napad na redakciju satiričnog lista "Šarli Ebdo", ranije su zauzeli štampariju u gradu Damartin-en-Goeli.

Tok događaja:

23:10 Vođstvo ogranka Al Kaide u Jemenu (AQAP) rukovodilo je operacijama u Parizu, tvrdi član te organizacije, a prenosi AP.

22:50 Lideri Njemačke, Velike Britanije, Italije, Portugala, Belgije, Poljske, Švedske, Danske, Norveške i Ukrajine najavili su svoje prisustvo na Maršu jedinstva koji je planiran za nedjelju u Parizu.

20:32 Benjamin Netenjahu zatražio je od francuskih vlasti da zadrži visok nivo bezbjednosti za sve Jevreje i njihova dobra u Francuskoj.

20:30 Barak Obama poručio je francuskom narodu da su SAD mislima i molitvama uz njih večeras. "Francuska je naš najstariji saveznik i zajedno ćemo se boriti za vrijednosti na kojima počivaju naše zemlje", poručio je američki predsjednik.

20:15 Braća Kuaši i Kulibali kazali su da su uputstva dobijali od Al Kaide u Jemenu i džihadističke organizacije Islamska država (ID). Oni su to rekli u intervjuu čije je navode francuska televizija BFM emitovala par sati nakon što su likvidirani.

Šerif Kuaši jerekao da ga je u Francusku poslala Al-Kaida u Jemenu i da ga je finansirao emir Anvar al-Avlaki, koji je ubijen 2011. u napadu američke bespilotne letelice, prenosi Figaro.

19:40 Fransoa Oland je kazao da će biti korištene sve potrebne mjere kako bi se zaštitio francuski narod, kao i da je posebno ponosan na policiju.

18:55 Dva policajca su povrijeđena u napadu. Jedan je teško ranjen, dok je drugi pogođen u nogu.

17:24 Izvori navode da su braća Kuaši ubijena u napadu, a da je talac oslobođen.

17:10 Izvori iz policije navode da se već sat vremena sprema upad u štampariju, kao i da se kroz krovove spušta oprema za nadgledanje.

17:00 Eksplozije i pucnjava se čuju iz štamparije u kojoj se nalaze osumnjičeni. Mediji javljaju da se iz štamparije vije dim.

16:37 BBC navodi da je ta medijska kuća dobila pozdane informacije da su francuske vlasti bile upozorene na aktivnosti braće Kuaši koje su prethodile napadu na redakciju "Šarli Hebdo". Takva upozorenja, navodi se, stizala su i od Alžirske obavještajne agencije.

16:42 Izraelski premijer Benjamin Netenjahu dao je upute nacionalnoj obavještajnoj agenciji Mosad da asistira francuskim kolegama u aktuelnoj borbi sa terorizmom.

15:42 Dopisnici Gardijana sa lica mesta tvrde da se situacija već šesti sat ne mijenja i da nema pomaka koji bi sugerisali da će ona dobiti svoj epilog uskoro.

13:49 Minut ćutanja u "Vijestima" >>>

13:30 Na ambasadi Republike Francuske u Podgorici oborene su zastave u znak žalosti zbog tragedije u redakciji lista "Šarli Ebdo". Otvorena je i knjiga žalosti.

13:21 Portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova kazao je da nije bilo žrtava u pucnjavi koja se danas dogodila. "Raniji medijski izvještaji u kojima se navodi da je jedna osoba ubijena su netačni", dodao je.

13:04 Francuska televizija javlja da je talac 26-godišnji muškarac, a ne žena kao što je prvobitno saopšteno

12:44 Agencije javljaju da je policija stupila u telefonski kontakt sa braćom Kuaši, neki mediji navode da se još pokušava uspostaviti kontakt.

12:33 Veliki broj policajaca oko zgrade CDT štamparije. Prema navodima očevidaca, kreću se mirno.

11:54 Mještanin Damartin-en-Goela šalje fotografije mjesta opsade. Lokalci su rekli da im je policija rekla da ostanu u kućama, ugase svjetla i drže se podalje od prozora.

11:54 Reporterka Guardiana izvještava da u grad stižu još jedna kola hitne pomoći uz pratnju policije. Novinarima nije dozovoljen pristup mjestu opsade.

11:52 Vjeruje se da osumnjičeni drže ženu taoca, javlja Sky News.

11:49 "Bježite odavde, mi ne ubijamo civile", rekao je jedan od osumnjičenih prodavcu, sa kojim se kako navode mediji rukovao po ulasku u štampariju.

11:33 Francuski predsjednik Fransoa Oland poručio je da će uraditi sve da pomognu zatočenom francuskom državljaninu. Time je indirektno potvrdio da braća Kuaši drže samo jednog taoca.

11:25 Teroristi poručili policiji da su spremni da umru kao mučenici.

11:21 Portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Henri Brandet kazao je za iTele kanal: "Skoro smo sigurni da je u zgradi zatočeno dvoje ljudi."

11:17 Francuske specijalne snage mogu se vidjeti na krovu zgrade u blizini mjesta opsade. Kako je saopštilo nekoliko izvora, mobilne mreže u gradu nijesu u funkciji.

11:03 Zamjenik gradonačelnika Pariza Patrik Klagmen kazao je za "Sky News" da su porodice žrtava iz redakcije "Šarli Ebdo" u toku sa jutrošnjom operacijom. Komemoraciju, koja se desila neporedno prije opsade Damartin-en-Goela, opisao je kao "veoma napet emotivni trenutak".

"Preživljavamo našu verziju 11. septembra", kazao je Klagmen.

10:53 "Le Monde" piše da kompanija "CTD" koja je u središtu operacije proizvodi promotivni materijal i štandove za druge kompanije. Sjedište firme je u Parizu. AFP izvještava da se jedna osoba drži kao talac u zgradi firme.

10:50 Dopisnik BBC-a Pird Šolfild izvještava da se u gradu mogu vidjeti dramatične scene. Hiljade francuskih policajaca i anti-terorističkih jedinica velikom brzinom okupiraju grad. Helikopteri nadlijeću oblast, a stigl je i na hiljade policijskih i oklopnih vozila.

10:45 Francuski mediji javljaju da je dio pariškog aerodroma "Šarl de Gol" zatvoren zbog talačke krize koja se dešava nedaleko odatle. Nekoliko letova je preusmjereno.

10:41 Stanovnicima Damartin-en-Goela je rečeno da ne izlaze iz svojih kuća.

10:33 Javni tužilac iz Pariza dematovao je navode agencije Reuters da je u pucnjavi stradla jedna osoba. Tri osnovne škole u gradu su zatvorene.

10:24 Agencija AFP izvještava da se opsada odigrava u štampariji, a ne građevinskoj firmi, kako je ranije saopšteno.

"Osumnjičeni se nalaze u maloj štampariji "CTD", nije poznato koliko ljudi se nalazi u zgradi", kazao je izvor blizak istrazi.

10:08 Najmanje jedna osoba je ubijena, a nekoliko ih je povrijeđeno u pucnjavi koja se dogodila prije nego su osumnjičeni zauzeli zgradu u gradu Damartin-en-Goel, javlja agencija Reuters. Zvanično, ova vijest nije potvrđena, a vlasti su samo saopštile da je "velika operacija u toku".

10:06 Policija je saopštila da su počeli pregovore sa osumnjičenima, ali i dalje nema potvrde da braća Kuaši drže taoce.

10:05 Prema pisanju britanskog Guardiana, osumnjičeni su upali u zgradu jedne građevniske firme, drže taoce, a policija je opkolikla zgradu.

9:53 Francuski list "Le Figaro" izvještava da je pet policijskih helikoptera poslato u grad Damartin-en-Goel (40 km od područja koje se pretražuje). Policijski izvori navode da je moguće da su osumnjičeni ušli u jednu od zgrada u gradu, prenosi BBC.

9:45 Nekoliko lokalnih francuskih medija javlja kako je sjeverno od Pariza, u blizini mjesta na kojem su navodno viđeni teroristi, došlo do pucnjave. AFP prenosi policijske izvore te navodi kako je došlo do talačke krize.

8.50 Skoro 90.000 vojnika i policajaca uključeno je u potragu za bjeguncima. U potragu su i danas uključeni helikopteri i psi tragači.

8.35 Glavni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-Mun, napad na redakciju lista nazvao je "napadom na čovječanstvo".

8:36 Francuski ministar kulture zatražio je da se za list "Šarli Ebdo" izdvoji milion eura, kako bi mu se osiguralo finansiranje.

7.55 Telegraph javlja kako su iz bezbjedonosnih razloga hoteli i restorani u blizini šume zatvoreni.

7.50 Daily Mail prenosi da su napadači pobjegli u šumu Ret, šumu veličine Pariza na sjeveru Francuske, dodajući kako bi potraga mogla trajati sedmicama.

7.45 Braća Kuaši i dalje su u bijegu, pretpostavlja se da su pobjegli u šumu.

U masakru je ubijeno 10 novinara i 2 policajca, a teroristi su bili naoružani kalašnjikovima i bacačem raketa. 18-godišnji Hamid Muradi, koji se u posljednja dva dana navodio kao treći osumnjičeni, stanje stvari još nije potpuno jasno. Muradi se predao policiji čim je vidio svoju sliku u novinama, a njegovi školski drugovi tvrde da je za vrijeme napada bio na nastavi.

Braća su juče viđena u automobilu u oblasti En, sjeverno do Pariza, gdje su opljačkali benzinsku pumpu, a potom pobjegli u šumu za koju se navodi da je po površini veća od francuske prijestonice.

Jučerašnji dan protekao je u lovu na braću Kuaši, a širom Francuske događali su se incidenti - u Parizu je u oružanom okršaju život izgubila policajka, na džamiju su bačene granate, u fast food restoran pored druge džamije bačena je bomba, a u večernjim satima raznesen je automobil.

Američki izvori potvrdili su da je jedan od dvojice osumnjičenih Said Kušasi, vježbao sa Al Kaidom u Jemenu. Nijedna islamistička organizacija još nije preuzela odgovornost za napad.

Braća Kuači

Broj uhapšenih u istrazi porastao je na 9.

U Francuskoj, ali i u nizu drugih zemalja širom svijeta, održani su skupovi podrške ubijenim novinarima lista "Šarli Ebdo".

Jučerašnja dešavanja opširnije možete pročitati OVDJE

Galerija