Godišnjica oslobođenja Aušvica bez govora političara

"Za tri nedjelje na terenu bivšeg logora neće progovarati političari već nekadašnji logoraši", kazao je za “Gazetu viborču” protparol Državnog muzeja Aušvic Birkenau
0 komentar(a)
Aušvic, Foto: Shutterstock
Aušvic, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2015. 11:06h

Jubilarna, 70. godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, koji su njemački nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, posvećena je ovog 27. januara preživjelim logorašima i biće obilježena bez politike.

Poljska premijerka Eva Kopač izrazila je privatno negodovanje svom češkog kolegi, Bohuslavu Sobotki zbog toga što je ipak i na ovu jubilarnu godišnjicu, u bivšem logoru Terezin u Češkoj, isplaniran skup državnika koji je Poljska uspjela da izbjegne, a na koji se logično upućuje i poziv predsjedniku Rusije.

"Godišnjica će biti obilježena bez političkih govora kako ne bi mogli da se zloupotrijebe u druge svrhe. Držimo se tog dogovora. Za tri nedjelje na terenu bivšeg logora neće progovarati političari već nekadašnji logoraši", kazao je za današnju “Gazetu viborču” protparol Državnog Muzeja Aušvic Birkenau, Bartoš Bartizel.

"Odluku o takvom načinu obilježavanja godišnjice Međunarodni savjet Aušvica donio je jednoglasno. Ne mogu da zamislim da bi mogli da dopustimo da se to mjesto politizuje. Govoriće samo preživjeli logoraši i biće molitva. Vjerovatno je ovo posljednja jubilarna godišnjica na kojoj će biti prisutan veću broj preživjelih logoraša koji su svi u poodmaklim godinama", kazao je direktor Muzeja logora Aušvic, Pjotr Civinjski.

Na ceremoniju u Aušvic pored glavnih zvanica, oko 300 logoraša, pozvane su i delegacije 43 države koje same odlučuju na kom nivou će biti predstavljene.

U Češkoj, Evropski jevrejski kongres na čijem je čelu ruski milijarder Vjačeslav Moše Kantor organizuje skup šefova država ili vlada 46 zemalja koje su u Terezinu 2009. godine potpisale deklaraciju o povratku imovine koju su zaplijenili Jevrejima tokom holokausta njemački nacisti i njihovi lokalni kolaboranti.

U Aušvicu će godišnjicu prema nezvaničnim informacijama obilježiti zajedno sa logorašima samo predsjednici Njemačke, Joahim Gauk i Poljske, Bronjislav Komorovski.

Na skup u Terezinu kraj Praga i na praške Hradčane predsjednik Češke Miloš Zeman pozvao je i predsjednika Rusije Vladimira Putina, zbog čega je ogorčeno protestovala češka jevrejska zajednica.

Neizvjesno je da li će se Putin uputiti u Prag ali dolazak je potvrdio već predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Bonus video: