Eurozona zvanično u deflaciji

Ekonomisti sada čekaju potez Evropske centralne banke, koja je najavila aktiviranje programa široke kupovine obveznica, ukoliko inflacija dostigne nulu
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2015. 10:12h

Eurozona je zvanično u deflaciji, budući da je prvi put od 2009. godine inflacija u decembru prešla u negativnu zonu, pokazali su zvanični podaci.

U eurozoni je u decembru registrovana negativna inflacija od minus 0,2 odsto, kao posljedica pada cijene nafte i potencijalnih velikih problema i rizika od obnavljanja krize u Grčkoj.

Bojazan od potencijalnog izlaska Grčke iz eurozone ako na ovomjesečnim izborima u Atini pobijedi ljevičarska stranka, izazvala je ove nedjelje pad evropskih akcija, ali i sunovrat eura na devetogodišnji minimum prema dolaru, prenosi agencija Frans pres. Posljednji put kada su potrošačke cijene skliznule na negativnu teritoriju bilo je u oktobru 2009. godine, na vrhuncu globalne finansijske krize. Ekonomisti sada čekaju potez Evropske centralne banke, koja je najavila aktiviranje programa široke kupovine obveznica, ukoliko inflacija dostigne nulu.

Bonus video: