Otkriven identitet ubijene policajke: 27-godišnjakinja sa Martinika

Nakon pucnjave osoba je pobjegla u podzemnu željeznicu, no Le Figaro javlja kako je ubrzo nakon toga uhapšen
0 komentar(a)
Klaris Žan-Filip, Foto: Twitter
Klaris Žan-Filip, Foto: Twitter
Ažurirano: 08.01.2015. 17:40h

Policija je objavila identitet policajke koja je ubijena u današnjem napadu, riječ je o Klarisi Žan-Filip (27), koja je porijeklom sa francuskog ostrva Martinik.

Današnji oružani napad u južnom predgrađu Pariza u kome je ubijena policajka, a jedan čovjek povrijeđen, tretira terorističkim aktom, saopštilo je tužilaštvo.

Istraga je, kako je saopšteno iz tužilaštva, povjerena sudijama specijalizovanim za borbu protiv terorizma.

Odluka je donijeta zbog "sadašnjeg konteksta" poslije jučerašnjeg napada u kome je ubijeno 12 ljudi u sjedištu satiričnog nedjeljnika Šarli Ebdo, navodi se u saopštenju tužilaštva, ali se dodaje da u ovoj fazi nije uspostavljlena nikakva veza između ova dva napada.

Nekoliko napada na džamije širom Francuske su se dogodilo u toku noći i jutra, javlja Agencija Frans Pres, pozivajući se na policijske zvaničnike.

Prvi izvještaj o eksploziji je bio iz mjesta Vilfranš-sur-Saone u istočnoj Francuskoj. Tamo je eksplozija odjeknula u kebab restoranu u blizini džamije. Nema izvještaja o povrijeđenima, i uzrok eksplozije nije poznat.

"Bojim se da je ovaj događaj povezan s jučerašnjim događajima", rekao je gradonačelnik Perut Bernar za francuski dnevnik Le Progres.

Istovremeno, nekoliko granata bačeno je u dvorište džamije u francuskom gradu Le Manu.

U predgrađu Pariza došlo je do nove pucnjave, a ranjena policajka je preminula u bolnici, javlja AFP.

Napadač koji je nosio pancir i pucao iz automatske puške, pored nje ranio je i jednog od zaposlenih u gradskoj upravi. Sky News javlja da je napadač uhapšen.

Iako su mediji i ranije javili da je napadač uhapšen, francuski ministar policije Bernar Kaznev koji se odmah uputio na lice mjesta, izjavio je da je napadač u bjekstvu.

Policajci su dobili poziv oko 7.15 zbog saobraćajne nesreće, javlja France Info.

Pariško predgrađe Montrož trenutno je pod opsadom, no za sada se pucnjava ne povezuje s napadom na redakciju lista Šarli Ebdo.

Francuska policija nastavlja potragu za dvojicom braće osumnjičenih za smrt 12 osoba u redakciji satiričnog nedjeljnika “Šarli ebdo”.

Nadležni su danas objavili fotografije dvojice francuskih državljana koji su i dalje u bijegu, koji su, kako se navodi, “naoružani i opasni”.

Sedam osoba je uhapšeno u okviru istrage, kazao je premijer Manuel Vals.

Bonus video: