Izbaciti iz upotrebe protivpješadijsko oružje

Hjuman rajts voč navodi da su snage ukrajinske vlade i separatisti nekoliko puta ugrozili živote civila na istoku zemlje koristeći kasetne bombe i rakete tipa "Grad" - dvije vrste oružja s kojima ne može da se cilja precizno
1 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2015. 08:54h

Grupa za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) pozvala je Njemačku da preuzme vodeću ulogu u kampanji protiv protivpješadijskog oružja.

Hjuman rajts voč navodi da su snage ukrajinske vlade i separatisti nekoliko puta ugrozili živote civila na istoku zemlje koristeći kasetne bombe i rakete tipa "Grad" - dvije vrste oružja s kojima ne može da se cilja precizno, prenosi Glas Amerike.

Grupa sa sjedištem u SAD svoje saopštenje uputila je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja u četvrtak u Berlinu treba da se sastane sa premijerom Ukrajine Arsenijem Jacenjukom.

Njemačka - kao važan ukrajinski saveznik - "ima posebnu odgovornost da se pobrine da ukrajinsko rukovodstvo aktivno ispunjava obaveze koje se odnose na poštovanje zakona i običaja ratovanja i zaštitu civila", izjavila je Rejčel Denber iz Hjuman rajts voča.

Bonus video: