Istanbul: Napad izvela zabranjena ljevičarska grupa

Žena-samoubica juče je ušla u policijsku stanicu u Sultanahmetu i raznijela se, kada je poginuo jedan policajac, dok je drugi zadobio lakše povrede
0 komentar(a)
Istanbul napad, Foto: Reuters
Istanbul napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2015. 10:07h

Zabranjeni turski ljevičarski Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C) preuzeo je odgovornost za samoubilački napad u Istanbulu.

Žena-samoubica juče je ušla u policijsku stanicu u Sultanahmetu i raznijela se, kada je poginuo jedan policajac, dok je drugi zadobio lakše povrede, prenio je AFP.

Marksistički DHKP-C je u saopštenju postavljenom na svom veb sajtu naveo da je jedna od njegovih pripadnica izvršila "žrtveni napad" u policijskoj stanici u Sultanahmetu.

Oni su naveli da je cilj jučerašnjeg napada bio da se pozove na odgovornost vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP), jer je prethodnog dana donijeta odluka da četiri bivša ministra osumnjičena za korupciju ne izađu pred lice pravde.

DHKP-C je saopštio da je napad izvela Elif Sultan Kalsen, za koju turski mediji navode da ima dvadesetak godina i da je aktivna članica partije.

Ona je juče ušla u policijsku stanicu i na engleskom jeziku rekla da je izgubila novčanik, nakon čega se raznijela.

Turska policija je prije nedelju dana uspjela da obuzda jednog muškarca koji je bacao granate i pucao iz vatrenog oružja na policajce u blizini kancelarije turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

Kasnije je odgovornost za taj napad preuzeo DHKP-C, koji je tada upozorio da će izvršiti nove napade.

Ta grupa je odgovorna i za lanjski napad bombaša samoubice na ambasadu SAD u Ankari, kao i za više napada na policijske stanice u Turskoj.

Ovaj turski radikalni marksistički pokret smatra se terorističkom grupom u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Bonus video: