Premijer Islanda bi da povuče kandidaturu za članstvo u EU

Island je podnio zahtjev za kandidaturu 2009. i naredne godine počeo pristupne pregovore, ali nova vlada desnog centra, izabrana poslije izbora 2013, najavila je da će suspendovati pregovore i raspustila je pregovarački tim
82 pregleda 0 komentar(a)
Rejkjavik, Island, Foto: Shutterstock
Rejkjavik, Island, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.01.2015. 11:39h

Premijer Islanda Sigmuntur Tavid Kunlohson očekuje da Island povuče kandidaturu za članstvo u EU, izvijestio je list Rejkjavik grejpvajn, prenosi ruski Sputnjik.

"Učešće u pregovorima sa EU više nije validno, kako zbog promjena u EU tako i zbog toga što nije u skladu s politikom vlade da prihvati sve ono što je prethodna vlada bila spremna da prihvati", rekao je Kunlohson.

Vlada Islanda sada treba da preduzme drugi pokušaj da povuče kandidaturu za članstvo u EU, navodi ruski portal Sputnjik.

Island je podnio zahtjev za kandidaturu 2009. godine i naredne godine počeo pristupne pregovore, ali nova vlada desnog centra, izabrana poslije izbora 2013, najavila je da će suspendovati pregovore i raspustila je pregovarački tim.

Šef diplomatije Gunar Bragi Sveinson rekao je tada da je "proces suspendovan, ali da nije okončan".

Vladajuća koalicija je u februaru prošle godine odlučila da povuče kandidaturu bez sazivanja referenduma o tom pitanju i podnijela je predlog zakona parlamentu, koji treba da odobri taj potez.

Ta odluka izazvala je proteste hiljada Islanđana, od kojih je, prema rezultatima ankete sprovedene u tom periodu, 72 odsto željelo da se o tom pitanju izjasni na referendumu.

Ista anketa je pokazala da, uprkos zahtjevu za održavanje referenduma, 47 odsto ispitanika ne želi članstvo u EU, dok je 37 odsto za.

Bonus video: