Grčka ostaje u eurozoni

Evropska komisija je odgovorila na pisanje njemačkog lista Špigl prema kojem "njemačka vlada smatra da je takoreći neizbježno da Grčka izađe iz euro zone ukoliko vođa opozicione, radikalno ljevičarske partije Siriza Aleksis Cipras bude vodio vladu poslije izbora, i odustao od politike budžetske štednje i prestao da otplaćuje dugove zemlje"
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.01.2015. 15:37h

Pripadnost zemalja eurozoni je "neopoziva", izjavila je danas u Briselu portparolka Evropske komisije Anika Brajdhard odgovorajući na pitanje o mogućem izlasku Grčke iz zone jedinstvene evropske valute.

"Pripadnost eurozoni je neopoziva stvar", rekla je portparolka pozivajući se na član 140 Lisabonskog sporazuma.

"Nećemo da ulazimo u spekulacije i scenarija koji mogu da budu pogrešno protumačeni", rekla je druga portparolka Margaritis Šinas.

Evropska komisija je odgovorila na pisanje njemačkog lista Špigl prema kojem "njemačka vlada smatra da je takoreći neizbježno da Grčka izađe iz euro zone ukoliko vođa opozicione, radikalno ljevičarske partije Siriza Aleksis Cipras bude vodio vladu poslije izbora, i odustao od politike budžetske štednje i prestao da otplaćuje dugove zemlje".

Ta informacija je izazvala kontroverzu u Njemačkoj, gdje je ocijenjena kao način pritiska kancelarke Angele Merkel i ministra finansija Volfganga Šojblea na grčke birače.

Grčki parlament je protekle nedjelje raspušten a prijevremeni izbori zakazani su za 25. januar. Prema anketama, Siriza je favorit na tim izborima.

Cipras želi da prekine politiku štednje koju su nametnuli zemlji njeni međunarodni kreditori EU, Evropska centralna banka i MMF, da bi joj dali oko 240 milijardi eura pomoći.

Bonus video: