BEZ IZJAVA

Završen sastanak Normandijske četvorke o ukrajinskoj krizi

Susreti Merkelove, Putina, Porošenka i Olanda dobili su naziv "Normandijska četvorka" jer je prvi put u takvom sastavu njihov susret održan u Normandiji u Francuskoj juna prošle godine
1 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2019. 12:11h

Konsultacije na nivou političkih direktora tzv. Normandijskog kvarteta - Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine završene su u Berlinu bez zvaničnih izjava.

Ukrajinska agencija Ukrinform, pozivajući se na diplomatske izvore, izvještava da bi u glavnom gradu Njemačke mogao da bude održan sastanak na nivou ministara 8. ili 9. januara.

S druge strane, Tass prenosi izjavu ukrajinskog predstavnika na konsultacijama, direktora odjeljenja za politiku i komunikacije MIP Ukrajine Alekseja Makejeva da je moguće da će se ministri spoljnih poslova četiri zemlje sresti 9. januara. 

"Četiri ministra razgovaraće 9. januara", naveo je on na svom blogu. 

Diplomatski izvor ukrajinske agencije naveo je da će sastanak ministara biti održan najvjerovatnije 8. ili 9. januara, poslije Božića po Julijanskom kalendaru. 

Prema njegovim riječima, ministri namjeravaju da razmotre sporazume iz Minska i ispunjavanje dostignutih dogovora. 

Takođe, Ukrinform navodi da je MIP Francuske uputio direktora departmana za politička i bezbednosna pitanja u Berlin radi pripreme ministarskog susreta. 

"Rad se nastavlja i u tom formatu direktor odjeljenja za politička i bezbjednosna pitanja već je danas u Berlinu radi pripreme radnog susreta", rekao je portparol francuskog MIP-a Romen Nadal, dodajući da se susret planira za "naredne dane". 

Poslije susreta koji je imao tehnički karakter, izvor u Berlinu rekao je T A S S-u da su učesnici razmotrili perspektive budućih razgovora na višem nivou, ali da se "ne može nazvati tačan datum i mjesto". 

Rusiju je na konsultacijama predstavljao direktor Drugog departmana za zemlje Zajednice Nezavisnih Država u MIP Rusije Viktor Sorokin. 

Konsultacije su održane "iza zatvorenih vrata" u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke, javio je "Dojče vele". 

Njemački radio izvještava i da je održavanje ranije najavljenog samita Kvarteta o rješavanju ukrajinske krize u glavnom gradu Kazahstana, Astani, 15. januara za sada pod znakom pitanja. 

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, rekao je da se ne zna da li će biti susreta četvoro lidera i ako hoće, kada. 

"Inicijativa za takav susret ima smisla samo u slučaju da postoji šansa za realan napredak", rekao je on a prenio je Rojters. 

Prema Zajbertovim riječima, napredak bi predstavljala prije svega realizacija Sporazuma iz Minska, trajan prekid vatre, sporazum o liniji razgraničenja i povlačenje teškog naoružanja iz zone konflikta. 

"Takve stvari moraju biti pripremljene unaprijed", naveo je on. 

Francuski predsjednik Fransoa Oland je ranije, takođe, rekao da će se uputiti ka Astani u slučaju da na pregovorima bude dostignuta nova realna perspektiva za razrješenje konflikta. 

Mogućnost održavanja takvog samita najavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, a iz ukrajinskog MIP-a naknadno je najavljena mogućnost održavanja susreta na nivou ministara. 

Portparol tog ministarstva Evgenij Perebijnis rekao je da to zavisi od dogovora i od rezultata konsultacija u Berlinu, prenijela je ukrajinska državna agencija. 

Susreti Merkelove, Vladimira Putina, Porošenka i Olanda dobili su naziv "Normandijska četvorka" jer je prvi put u takvom sastavu njihov susret održan u Normandiji u Francuskoj juna prošle godine. 

Posljednji put lideri četiri zemlje sreli su se u oktobru 2014. u Milanu, kada je susret bio posvećen rješavanju gasnog spora između Ukrajine i Rusije. 

U glavnom gradu Njemačke danas je najavljeno da se očekuje susret Merkelove sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom 8. januara. 

RIA Novosti prenijela je Zajbertovo saopštenje da će njemačka kancelarka i premijer Ukrajine razgovarati o bilateralnim odnosima i o spoljnopolitičkim pitanjima kao što su odnos sa Rusijom i razvoj situacije u Ukrajini. 

Ukrajinska vlada navela je da će Merkelova i Jacenjuk posebno razmotriti situaciju u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, na Krimu i odnosima sa Rusijom, prenijela je ruska agencija.