Turska: Još 15 policajaca uhapšeno zbog prisluškivanja

1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.01.2015. 11:15h

Turska policija je uhapsila danas još 15 policajaca osumnjičenih za prisluškivanje u okviru racija koje je izvela širom Turske.

Kako javlja turska novinska agencija Anadolija, policajci su uhapšeni nakon upada policije u njihove domove u osam turskih gradova, prenio je AP.

Nekoliko desetina policajaca uhapšeno je tokom 2014. godine zbog toga što su osumnjičeni da su prisluškivali predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i druge zvaničnike.

Vlada je saopštila da su policajci povezani sa jednim od najuticajnijih islamskih pokreta u Turskoj koji predvodi propovednik Fetulah Gulen.

Taj pokret uživa veliku popularnost u Turskoj, ali je i na meti kritika - optužuju ga da prikriveno širi islamizam u svojim privatnim školama u 140 zemalja.

Erdogan i njegovi sljedbenici ističu da postoje "paralelne strukture" pokreta Gulen u državnom aparatu i njegovom pokušaju da zbaci vladu zbog čega je i uslijedilo masovno smjenjivanje policajaca, sa ciljem da se te strukture unište.

Gulenov pokret je godinama podržavao islamsku vladu, posebno u njenim naporima da potisne politički uticaj vojske, ali, već neko vrijeme, između dva islamska tabora postoje netrpeljivosti, pa cak i otvoreno neprijateljstvo.

Pripadnici Gulenovog pokreta smatraju da je Erdogan sve autoritarniji i kritikuju njegov odnos prema demonstracijama koje su bile održane prošlog ljeta, istakavši da je akcija policije protiv demonstranata znak "nedemokratskog odnosa" prema kritikama iz društva.

Bonus video: