ISPRAVLJANJE NEPRAVDE

Univerzitet u Vroclavu vraća doktorate koje je oduzeo Hitler

Univerzitet će oduzete doktorate vratiti 22. januara na svečanosti na koju su pozvani i njemački profesori sa univerziteta u Kelnu pod čiji patronat su prešli njemački profesori iz Vroclava poslije rata
75 pregleda 0 komentar(a)
Univerzitet Vroclav, Poljska, Foto: Shutterstock
Univerzitet Vroclav, Poljska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.01.2015. 10:13h

Univerzitet u Vroclavu na jugozapadu Poljske ispravlja nepravdu iz prve polovine prošlog vijeka i vratiće svečano doktorske titule oduzete Jevrejima i neprijateljim Hitlerove nacističke Njemačke. 

Univerzitet u Vroclavu, nekadašnjem Breslau, njemačkom gradu koji je ušao u sastav Poljske tek kada je poslije Drugog svjetskog rata dogovorom velikih sila granica uspostavljena na rijeci Odri, prednjačio je među njemačkim univerzitetima u poništavanju doktorata protivnicima Hitlera i do kraja rata oduzete su 262 titule. 

"Ponosni smo na vjekovnu tradiciju našeg univerziteta ali pamtimo da prošlost ima i mračnu stranu. Njoj se treba suprotstaviti. Neko mora da pamti i naučnike koji su postali žrtve nacista. Imaju pravo na pravdu", kazao je za današnju Gazetu viborču istoričar sa Univerziteta u Vroclavu Kšištof Ruhnjevič. 

Univerzitet će oduzete doktorate vratiti 22. januara na svečanosti na koju su pozvani i njemački profesori sa univerziteta u Kelnu pod čiji patronat su prešli njemački profesori iz Vroclava poslije rata. 

Oduzete doktorate ponovo će svečano preuzeti potomci tih neprijatelja III Rajha. 

"Taj odvažni gest je značajan i za Njemce. Podsjeća nas da moramo i dalje da se obračunavamo sa nacističkom prošlošću", kazao je profesor Norbert Finš iz Univerziteta u Kelnu. 

Za tu simboličnu pravdu progonjenima zaslužan je istoričar Kaj Kranih koji je posljednjih 10 godina istraživao saradnju univerziteta u tadašnjem Breslau sa nacistima i prikupio iz arhiva imena progonjenih naučnika i profesora.

U većini slučajeva u Vroclavu su titule poništene Jevrejima koji su pobjegli iz Hitlerove Njemačke a ista sudbina zadesila je i Njemce, političke protivnike Hitlera i njegovih nacista.

Preporučujemo za Vas