Oland: Ukinuti sankcije Rusiji ako dođe do napretka u rješavanju ukrajinske krize

Kosačov je kazao da se Olandova izjava ne može smatrati znakom raskola u političkoj eliti EU jer "jedinstvenog fronta" nikada nije ni bilo
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2015. 17:52h

Predsjednik Francuske Fransoa Oland izjavio je danas da bi sankcije koje su zapadnoevropske zemlje uvele Rusiji trebalo ukinuti ukoliko dođe do napretka u rješavanju krize u Ukrajini.

"Mislim da sankcije treba ukinuti. One moraju da budu ukinute ako dođe do napretka. Ukoliko ne bude napretka, sankcije će ostati na snazi", rekao je Oland u intervjuu Francuskom radiju, prenio je AFP.

Olandova izjava uslijedila je nakon što je juče njemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel upozorio da bi oštrije sankcije mogle da destabilizuju situaciju u Rusiji i gurnu zemlju u haos.

Gabrijel je istakao da to nije u interesu Evrope, prenio je AFP.

"Cilj nikad nije bio da se Rusija politički i ekonomski gurne u haos, već da se Moskva vrati za pregovarački sto", rekao je Gabrijel u intervjuu za list "Bild am zontag".

"Ko god želi to izazvaće mnogo opasniju situaciju za sve nas u Evropi", naveo je on, podsjećajući da je Rusija nuklearna sila.

Prema njegovom mišljenju, oni koji žele još više da destabilizuju Rusiju ekonomski i politički vode se potpuno drugačijim interesima.

"Neki u Evropi i SAD žele da vide starog rivala Rusiju na koljenima, ali "to nije u interesu Njemačke ili Evrope", naglasio je Gabrijel.

"Mi želimo da pomognemo da se riješi konflikt u Ukrajini, a ne da natjeramo Rusiju da padne na koljena", zaključio je njemački vicekancelar.

Moskva zadovoljna Olandovom izjavom

Zvaničnici u Moskvi pozdravili su izjavu Olanda da se zalaže za ukidanje sankcija Rusiji.

Predsjednici odbora za spoljnu politiku u Dumi i Savjetu federacije (donjem i gornjem domu ruskog parlamenta) pozdravili su danas zalaganjeFransoa Olanda za ukidanje sankcija Rusiji, ističući da je on za "smanjenje napetosti", ali i da ukidanje sankcija ne treba povezivati sa napretkom u rješavanju ukrajinske krize.

Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Dume Aleksej Puškov napisao je na njegovom nalogu na "Tviteru" da je Oland, "za razliku od (nejmačke kancelarke Angele) Merkel koja je izgubila ulogu glavnog partnera Moskve u pregovorima, Oland izabrao liniju smanjenja napetosti između EU i Rusije", preneo je Tass.

Predsjednik Komiteta za međunarodna pitanja u Savjetu federacije, Konstantin Kosačov, pozdravio je riječi francuskog predsednika, ali je izrazio razočaranje što se ukidanje sankcija povezuje sa napretkom u rješavanju ukrajinske krize.

Kosačov je, takođe, pozvao lidere EU da se u pitanju sankcija rukovode zdravim razumom, a ne emocijama.

Prema njegovim riječima, i izjave Olanda i "signali koji dolaze iz drugih evropskih prijestonica - Berlina, Rima, svjedoče da se situacija, makar i polako, ipak razvija u željenom smjeru".

Kosačov je dodao da se Olandova izjava ne može smatrati znakom raskola u političkoj eliti EU jer "jedinstvenog fronta" nikada nije ni bilo.

Ruski senator je uvjeren da Brisel treba da posluša glasove koji se čuju i iz Mađarske, Slovačke i Finske, koje su od početka bile vrlo skeptične prema sankcijama.

"Progres u rješavanju ukrjinske krize ne zavise od pozicije Rusije ili neke druge strane. On zavisi od postupanja, pristupa i pozicija same ukrajinske vlasti", rekao je Kosačov, ponavljajući da je ukrajinska kriza "unutrašnja", navodi Tass.

Oland poziva Grčku da ispuni obaveze prema EU

Oland je zatražio danas od Grčke da ispuni svoje obaveze prema Evropskoj uniji.

"Grci su primorani da sami izaberu svoju sudbinu, ali određene obaveze moraju biti poštovane", rekao je Oland za Francuski radio, prenio je AFP. Olandova izjava uslijedila je nakon što je juče povodom medijskih spekulacija o spremnosti Njemačke da prihvati eventualni izlazak Grčke iz evrozone, portparol njemačke vlade Georg Štrajter rekao da je Njemačka uvjerena da će Grčka ostati privržena programu finansijske konsolidacije koji je inicirala EU.

"Grčka je u prošlosti ispunjavala svoje obaveze. Vlada pretpostavlja da će Grčka nastaviti da ispunjava sve ugovorene obaveze" prema svojim kreditorima, rekao je on za AFP odgovorajući na nedavne navode "Špigla".

List je, pozivajući se na izvore bliske njemačkoj vladi, objavio da je kancelarka Angela Merkel spremna da dozvoli Grčkoj da napusti evrozonu ako Grci izaberu vladu koja je protiv mjera štednje aktuelne vlade.

"Njemačka smatra da je izlazak Grčke iz evrozone skoro neizbežan ako lider opozicione stranke Siriza Aleksis Cipras bude na čelu vlade nakon izbora koja bi napustila budžetsku discplinu i ne bi vraćala grčke dugove", naveo je "Špigl".

Kancelarka Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble su, kako se kaže, došli do zaključka da bi eventualni izlazak Grčke iz evrozone u tom slučaju bio manje dramatičan i bio bi "izvodljiv".

Prema anketama, Siriza bi mogla da osvoji najviše glasova na izborima u Grčkoj 25. januara. Ta stranka želi da ukine stroge mjere štednje, ali da zadrži zemlju u evrozoni.

Bonus video: