Kameron: Što prije nastaviti pripreme za referendum o EU

6 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2015. 13:40h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da bi želio da nastavi sa planovima za održavanje referenduma o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji, koji je planiran za 2017. godinu, javlja agencija Srna.

Kameron, koji je pod pritiskom evroskeptika iz redova sopstvene Konzervativne stranke i rastom popularnosti antievropske partije UKIP (Partija nezavisnosti), obećao je da će pregovarati o vezama Londona sa Briselom i da će pokušati da vrati određena ovlaštenja sa EU u Veliku Britaniju.

On je najavio održavanje referenduma tokom 2017. godine, ukoliko njegova stranka pobijedi na izborima zakazanim za maj.

"Referendum mora biti održan prije kraja 2017. godine. Ukoliko budem mislio da to može biti i ranije, biću prezadovoljan. Što prije budem mogao da ispunim obećanje o pregovorima i referendumu, to bolje", rekao je Kameron za BBC.

Analitičari navode da se očekuje da će Kameron sredinom sedmice u Londonu razgovarati sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel o planovima za pregovore sa Briselom.

Kameron napominje da je za nove pregovore sa Briselom neophodna izmjena Lisabonskog ugovora, dok je Merkelova iznijela jasan stav da neće dozvoliti izmjene regulative o umanjivanju slobode kretanja radnika unutar Evropske unije.

Bonus video: