Brod bez posade stigao u Italiju: Svi migranti su dobro

Pripadnik obalske straže Filipo Marini rekao je prethodno novinarima da je "Ezadin" u italijansku luku odvukao islandski brod iz Misije Evropske unije za graničnu kontrolu Fronteks
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2015. 12:55h

Brod sa 360 migranata, koji je posada napustila, stigao je u italijansku luku Koriljano Kalabro, saopštila je danas obalska straža.

Spasioci su se prethodno ukrcali na brod "Ezadin", pošto je jedan od putnika uputio poziv za pomoć.

Brod, koji je plovio pod zastavom Sijera Leonea, ostao je bez goriva u blizini jugoistočne obale Italije.

Komandant spasilačke službe u Koriljanu Kalabru, Frančesko Peroti rekao je za BBC da su svi migranti na brodu iz Sirije.

Peroti je rekao da su migranti autobusima prebačeni u druge djelove Italije i opisao je njihovo zdravstveno stanje kao relativno dobro.

Pripadnik obalske straže Filipo Marini rekao je prethodno novinarima da je "Ezadin" u italijansku luku odvukao islandski brod iz Misije Evropske unije za graničnu kontrolu Fronteks.

Portparol Fronteksa Izabela Kuper je izjavila da su migranti žrtve trgovaca ljudima koji koriste rutu drugačiju od uobičajne koja je išla preko Libije.

"Svjedoci smo otvaranja nove rute za migrante, gdje krijumčari kupuju stare trgovačke brodove, i koja polazi iz Turske", rekla je Kuper.

Brod "Ezadin" izgrađen je prije gotovo 50 godina i namijenjen je prevozu stoke.

Registrovan je na jednu libansku kompaniju, a došao je u posjed trgovaca ljudima.

Nova drama na moru, uslijedila je dva dana pošto su italijanski mornari presreli brod "Blu skaj Em" (Blue Sky M) pod zastavom Moldavije sa najmanje 700 migranata, uglavnom iz Sirije, koji se vođen autopilotom kretao ka stijenama jugoistočne obale Italije.

Brod su prethodno napustili trgovci ljudima, koji su njime upravljali od Turske, kroz grčke vode.

Italijanske vlasti spasile su 2.300 ljudi sa brodova na uzburkanom moru tokom Božićnih praznika, čime je broj registrovanih migranata iz zemalja sejverne Afrike na italijanskom tlu ove godine premašio broj od 170.000.

Desetine hiljada migranata, od kojih većina bježi od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

Galerija

Bonus video: