PODACI MINISTARSTVA ENERGETIKE

Rusija: 2014. najuspješnija u proizvodnji nafte od raspada SSSR

Najveća ruska kompanija čije su dionice izlistane na berzi, Rosneft, koja proizvodi više nafte nego članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Irak ili Iran, smanjila je svoju proizvodnju u prošloj godini 0,7 odsto
0 komentar(a)
Rusija, nafta, Foto: Shutterstock
Rusija, nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.01.2015. 08:59h

Ruska proizvodnja nafte u prošloj godini dostigla je najviši nivo nakon raspada SSSR-a, a dnevno je prosječno iznosila 10,58 miliona barela, 0,7 odsto više nego 2013.

Podaci ruskog Ministarstva energetike pokazali su da je proizvodnja kondenzata nafte i gasa u decembru dostigla 10,67 miliona barela, takođe rekordni nivo nakon raspada SSSR-a, prenosi SEEbiz.

Izvoz sirove nafte preko državnog monopola Transnefta, međutim, smanjen je u prošloj godini pet odsto, na 195,5 miliona tona, uslijed rasta domaće potražnje i smanjenog rada ruskih rafinerija.

Međutim, ruski izvoz nafte u Kinu dostigao je novi najviši nivo od 22,6 miliona tona, što je čak 43 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Ruski proizvođači profitirali su porastom cijena nafte u prvoj polovini prošle godine iznad 113 dolara po barelu.

Međutim, od juna cijene su se prepolovile. Nagrizena tako oštrim padom cijena nafte, ali i zapadnim sankcijama zbog svoje uloge u ukrajinskoj krizi, ruska proizvodnja nafte usporava rast, nakon povećanja 1,4 odsto u 2013. godini.

Najveća ruska kompanija čije su dionice izlistane na berzi, Rosneft, koja proizvodi više nafte nego članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Irak ili Iran, smanjila je svoju proizvodnju u prošloj godini 0,7 odsto.

Inače, prihodima od nafte i gasa finansira se polovina ruskog budžeta. S oštrim padom cijena nafte na svjetskim tržištima, privreda te zemlje klizi u recesiju, a prema procjenama Ministarstva energetike, njena bi naftna proizvodnja u ovoj godini mogla pasti na 525 miliona tona.

Međunarodna agencija za energetiku (IAEA) očekuje da bi ruska proizvodnja nafte mogla biti niža jedan odsto u ovoj godini.

Proizvodnja prirodnog gasa, međutim u prošloj godini smanjena je četiri odsto. Najveći ruski proizvođač Gazprom objavio je da mu je proizvodnja pala devet odsto uslijed spora s Ukrajinom oko cijene tog energenta.