NEOBIČNA ODLUKA UGOSTITELJA

Poljska: Vlasnik restorana zabranio ulazak Putinovim pristalicama

"Kritikujem Putina, ali takvi natpisi podsjećaju me na one koje su postavljali Njemci zabranjujući ulaz i Poljacima tokom Drugog svjetskog rata", jedna je od tipičnih reakcija na društvenim mrežama
2 komentar(a)
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.01.2015. 11:22h

Odluka vlasnika jednog restorana u Gdinji na Baltiku da na vrata postavi naljepnicu "Ulaz zabranjen pristalicama Putina" izazvao je kontroverzne reakcije zato što je postavljen pored naljepnice STOP za pse i neki Poljaci upozorili su vlasnika, ukrajinskog emigranta, da su takve zabrane bile specijalnost njemačkih nacista tokom Drugog svjetskog rata.

Od izbijanja sukoba u Ukrajini, a posebno nakon pripajanja Krima Rusiji, u Poljskoj, ali i susjednoj Češkoj, neki ugostitelji svoj politički protest demonstrirali su odbijanjem da usluže Ruse, ali ti sporadični slučajevi nisu izazvali veću pažnju javnosti.

Zato slučaj restorana Mala Ukrajina u Gdinji jeste, iako vlasnik, Ukrajinac Vadim Sikerko, tvrdi da nema ništa protiv toga da Rusi dolaze u njegov restoran, samo ne želi pristalice politike predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"To je samo vrsta nekonvencionalnog protesta protiv politike Putina. Svjestan sam i toga da ne mogu da provjerim da li neko podržava ili ne predsjednika Putina", kazao je Sikerko poljskim medijima.

Dio Poljaka kontroverznu naljepnicu podržava, međutim kod dijela je naišla na ogorčene reakcije zato što je postavljena pored slične naljepnice koja obavještava da je psima ulaz u restoran zabranjen.

"Kritikujem Putina, ali takvi natpisi podsjećaju me na one koje su postavljali Njemci zabranjujući ulaz i Poljacima tokom Drugog svjetskog rata", jedna je od tipičnih reakcija na društvenim mrežama.

Gdinja je zajedno sa susjednim Gdanjskom i Sopotom omiljena destinacija ruskih turista u Poljskoj, a zahvaljujući ugovoru o malograničnom prometu koji je obuhvata Kalinjingradsku oblast Rusije, ta tri grada preplave tokom vikenda ruski turisti koji dolaze u šoping i provod.

Preporučujemo za Vas