Izgorjeli trajekt na putu za Italiju

Olupina će u Italiji biti pretražena kako bi se utvrdio konačan broj poginulih i druge činjenice o toj nesreći
2 komentar(a)
Noram Atlantic, italijanski trajekt, požar, Foto: Reuters
Noram Atlantic, italijanski trajekt, požar, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2015. 19:23h

Brodovi-tegljači su počeli da vuku olupinu izgorjelog italijanskog trajekta "Norman Atlantik", koji se zapalio 28. decembra u Jadranskom moru, natrag u Italiju.

Olupina će u Italiji biti pretražena kako bi se utvrdio konačan broj poginulih i druge činjenice o toj nesreći.

Grčke i italijanske vlasti su objavile veoma različite podatke o tome koliko se ljudi i dalje vode kao nestali u toj nesreći, u kojoj je poginulo najmanje 13 ljudi, prenijele su svjetske agencije.

Broj nestalih se kreće od 18, prema podacima grčkog Ministarstva trgovačke mornarice, pa sve do 98, što je brojka koju je iznio italijanski državni tužilac Đuzepe Volpe. Vlada u Atini, međutim, tvrdi da je spisak italijanskih vlasti pun duplih i pogrešno napisanih imena.

Brodovi-tegljači su popodne počeli da vuku izgorjeli brod prema južnoj italijanskoj luci Brindizi, nakon što su nepovoljni vremenski uslovi u Jadranskom moru malo popustili.

Tužilac Volpe je naložio da olupina trajekta, koji je bio u vlasništvu italijanske kompanije, bude dotegljena u Brindisi kako bi mogla da bude pretražena u potrazi za telima poginulih i dokazima koji bi ukazali na uzroke požara koji je izbio u nedjelju. Volpe je izjavio kako očekuje da će na brodu biti pronađeno još tijela, prvenstveno zato što se sumnja da se u njemu nalazilo više slijepih putnika od tri, koliko su u ponedjeljak spasili italijanski spasioci.

Očekuje se da će trajekt biti dotegljen u Brindizi najranije sjutra u podne.

Bonus video: