KAKO ĆE UTICATI NA EU?

Izbori u Grčkoj i Velikoj Britaniji privlače pažnju: Radikalna ljevica i antievropljani imaju šanse

U Italiji će ove godine biti održani predsjednički izbori, pošto je 89-godišnji predsjednik Đorđo Napolitano izjavio da će se uskoro povući s mjesta šefa države
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2015. 19:05h

U zemljama Evropske unije tokom 2015. godine biće održano nekoliko parlamentarnih izbora, koji bi mogli da utiču na budućnost Unije, ocenio je danas pariski Mond.

"Izbori koji će biti održani u nekim zemljama EU, mogli bi znatno više da utiču na budućnost EU od prošlogodišnjih izbora za Evropski parlament", naveo je francuski list.

U Grčkoj su zakazani parlamentari izbori za 25. januar pošto parlament nije uspio da izabere novog šefa države u trećem pokušaju.

Ti vanredni izbori mogli bi da dovedu do tenzija unutar eurozone ako pobijedi stranka radikalne ljevice Siriza koja je favorit prema istraživanju javnog mnjenja. Poslije parlamentarnih izbora u toj zemlji, očekuje se da novi parlament izabere novog šefa države.

Parlamentarni izbori zakazani su 20. decembra u Španiji, gdje je politička situacija uzdrmana poslije želje Katalonaca da se izdvoje i sve veće popularnosti nove, ljevičarske stranke Podemos koja je veliki kritičar vlasti u Madridu.

Parlamentarni izbori 7. maja u Velikoj Britaniji već privlače veliku pažnju zbog održanog referenduma o nezavisnosti Škotske i sve popularnije antievropske stranke UKIP Najdžela Feridža.

Najdžel Feridž, foto: Reuters

Parlamentarni izbori biće održani i u Portugalu, koji polako izlazi iz recesije, u Danskoj, Finskoj, Estoniji i Poljskoj.

U Italiji će ove godine biti održani predsjednički izbori, pošto je 89-godišnji predsjednik Đorđo Napolitano izjavio da će se uskoro povući s mjesta šefa države.

Novog predsjednika Italije biraće parlament, koji će se sastati dvije nedjelje pošto Napolitano zvanično napusti dužnost.

Galerija

Preporučujemo za Vas