Letonija preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU

Odnosi EU sa Rusijom biće "ključni element" spoljne politike tokom predsjedavanja Letonije EU, ali to pitanje, kako su istakli letonski zvaničnici, neće umanjiti angažovanje Unije u humanitarnom krizama u susjedstvu EU
121 pregleda 0 komentar(a)
Riga, Foto: Shutterstock
Riga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2015. 10:41h

Letonija je danas preuzela predsjedavanje EU i u narednih šest mjeseci prioriteti će joj biti konkurentnost i privredni rast, korišćenje digitalnih potencijala za razvoj EU i jačanje uloge Unije u svijetu.

Na mjesto predsjedavajućeg Letonija dolazi u trenutku kada se Evropa suočava sa ozbiljnim bezbjednosnim izazovima.

Odnosi EU sa Rusijom biće "ključni element" spoljne politike tokom predsjedavanja Letonije EU, ali to pitanje, kako su istakli letonski zvaničnici, neće umanjiti angažovanje Unije u humanitarnom krizama u susjedstvu EU.

U sklopu tri prioriteta predsjedavanja - konkurentna, digitalna i angažovana Evropa, Letonija će raditi na značajnom napretku sa novim investicionim paketom Evropske komisije, kao i strategijom za energetsku uniju, sve sa ciljem da se unaprijedi evropska konkurentnost.

Kod digitalne agende, letonsko predsjedavanje EU fokusiraće se na uvođenje telekomunikacionog paketa EU, bezbjednost digitalnog okruženja i jedinstveno digitalno tržište.

Pitanje proširenja EU, kao i migracija, bezbijednost, odnosi sa susjedima u sklopu su prioriteta angažovana Evropa.

Predsjedavanje EU Letonija je preuzela od Italije a predaće ga na kraju juna Luksemburgu.

Bonus video: