Hiljade ljudi na sahrani ubijenom gradonačelniku Gdanjska

Veliki ekrani oko Bazilike Svete Marije u gradu i širom države prenosili su sahranu
435 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Gdanjsku, Foto: Reuters
Danas u Gdanjsku, Foto: Reuters

Hiljade Poljaka prisustvovalo je sahrani Pavela Adamoviča (53), gradonačelniku Gdanjska koji je smrtno izboden u ponedjeljak.

U Poljskoj je proglašen dan žalosti.

Veliki ekrani oko Bazilike Svete Marije u gradu i širom države prenosili su sahranu.

Adamovič, liberalni kritičar poljske vladajuće stranke, na funkciji gradonačelnika Gdanjska je bio 20 godina.

Sahrani su prisustvovali poljski i evropski zvaničnici, među kojima su bili predsjednik Poljske Andžej Duda, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, premijer Poljske Mateuš Moravijecki, bivši predsjednik Poljske Leh Valesa, bivši predsjednik Njemačke Joakim Gluk.

Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Jaroslav Kačinski nije prisustvovao sahrani, presnosi Radio Slobodna Evropa.

Hiljade Poljaka u petak je prošlo ulicama Gdanjska, prateći kovdžeg sa tijelom Adamoviča tokom njegove posljednje vožnje kroz ovaj grad.

Automobil je polako vozio njegovo tijelo kroz ovaj grad na obali Baltičkog mora, od muzeja Pokreta solidaronosti do glavne gradske crkve - Bazilika Svete Marije.

Gradonačelnik Gdanjska Pavel Adamovič preminuo je 14. januara, dan nakon što je izboden nožem na bini tokom humanitarnog događaja na gradskom trgu.

Za napad je osumnjičen muškarac koji je prošlog mjeseca pušten iz zatvora, nakon što je odslužio kaznu od pet i po godina, zbog pljačke banke.

Tužilac Krzistof Sijerak rekao je da će osumnjičenog pregledati dvojica psihijatara, zbog sumnji u njegovu mentalnu stabilnost. Napadač je kasnije rekao da je to bila osveta partiji Građanska platforma, za vrijeme čije vladavine je on završio u zatvoru zbog pljačkanja banaka.

Bonus video: