Najgora godina za Ukrajinu od Drugog svjetskog rata

"Mislim da se ovo što smo doživjeli ove godine više nikada neće ponoviti. Bez trunke sumnje, 2015. godinu počinjemo sa optimizmom", rekla je guvernerka
0 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.12.2014. 14:37h

U Ukrajini je ove godine pad bruto domaćeg proizvoda bio 7,5 odsto, a inflacija je krajem novembra iznosila 21 odsto, zbog čega je 2014. za tu zemlju bila najgora od Drugog svjetskog rata, ocijenila je danas guvernerka Centralne banke, Valerija Gontareva.

"Ovako tešku godinu naša zemlja nije doživjela bar od Drugog svjetskog rata", rekla je Gontareva.

Ona je objasnila da je inflacija od 21 odsto posljedica znatnog smanjenja rezervi zlata i deviza u Centralnoj banci Ukrajine.

"Mislim da se ovo što smo doživjeli ove godine više nikada neće ponoviti. Bez trunke sumnje, 2015. godinu počinjemo sa optimizmom", rekla je ona.

Gontareva je to kazala dan pošto je u Ukrajini usvojen bužet za sljedeću godinu, kojim je predviđena štednja što je uslov za finansijsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih međunarodnih kreditora.

Polovinom godine devizne rezerve Ukrajine su opale na deset milijardi dolara, a takav pad nije zabilježen već deset godina.

Devizne rezerve korišćene su za finansiranje borbe protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje i da bi se zaštitila nacionalna valuta, grivna, čija je vrijednost pala u odnosu na dolar.

Predstavnici MMF-a treba da 8. januara ponovo dođu u Kijev.

Bonus video: