Novi špijunski skandal? Virus u kancelariji Merkelove

Vijest je objavio visokotiražni list Bild, navodeći da se virus pokušao unijeti putem USB-a jednog od saradnika Merkel
8 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2014. 14:01h

Kompjuterski virus Regin, za koji se pretpostavlja da su stvorile američke obavještajne službe, otkriven je u kompjuteru u kancelariji njemačke kancelarke Angele Merkel.

Njemački mediji su se raspisali o temi koja bi mogla pokrenuti novi špijunski skandal, a iz kancelarije Merkel odbijaju da komentarišu ove navode.

Vijest je objavio visokotiražni list Bild, navodeći da se virus pokušao unijeti putem USB-a jednog od saradnika Merkel.

Incident se navodno desio u prvoj polovini godine, a ne postoji naznaka o mogućem učešću SAD u pokušaju špijuniranja, jer je moguće da je neko jednostavno prekopirao virus.

Postojanje virusa Regin potvrđeno je prošlog mjeseca, a stručnjaci pretpostavljaju da su ga je stvorila američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) zajedno s britanskom sužbom GCHQ. Vjeruje se da je riječ o virusu koji špijunira kompjutere i koji se vrlo teško otkriva.

Prema izvještaju Bilda, srednje rangirani činovnik u odjeljenju za evropske poslove u Merkelinoj vladi odnio je kući dokument na USB-u kako bi ga pregledao na svome kompjuteru. Nakon što je ponovo priključio USB na kompjuter, oglasilo se upozorenje na virus.

“Regin” može da napravi printskrinove ekrana, da kontroliše kursor i krade šifre. Veliku aferu oko američkog prisluškivanja evropskih zvaničnika okrio je prošle godine bivši agent CIA Edvard Snouden, a jedna od meta prisluškivanja bila je i njemačka kancelarka.

Bonus video: