Paradoks Škotske: Nijesu željeli nezavisnost, ali je porasla podrška SNP

Broj pristalica SNP se više nego utrostručio poslije referenduma o nezavisnosti Škotske održanog 18. septembra, kada je 55 odsto Škota glasalo za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva
97 pregleda 4 komentar(a)
Škotska, nezavisnost, Foto: Reuters
Škotska, nezavisnost, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2014. 13:17h

Škotska nacionalna partija (SNP), koja se zalaže za nezavisnost, prevagnuće po broju glasova u Škotskoj na opštim izborima koji će u Ujedinjenom Kraljevstvu biti održani u maju, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete.

SNP, koji želi da Škotska izađe iz sastava Ujedinjenog Kraljevstva, uživa povjerenje 43 odsto birača, čime bi ova ljevičarska stranka mogla da dobije veliki uticaj u parlamentu u Londonu, prema rezultatima istraživanja koje je sproveo institut ICM, a koje je objavio list "Gardijan" (The Guardian).

Ovakav izborni rezultat bi, takođe, mogao da pokopa nade opozicione Laburističke stranke lijevog centra da će prestići konzervativce premijera Dejvida Kamerona i vratiti se na vlast na opštim izborima u maju, prenosi AFP.

U poređenju sa 43 odsto ispitanika koliko ih danas podržava SNP, uoči opštih izbora 2010. godine ih je 20 odsto bilo naklonjenoj toj stranci, dok za laburiste danas namjerava da glasa 26 odsto ispitanika, što je za 16 odsto manje nego prije četiri godine.

Kameronovi torijevci desnog centra, prema rezultatima ankete, danas uživaju 13 odsto ispitanika, u poređenju sa 17 odsto 2010, a njihovi centristički koalicioni partneri liberalne demokrate - šest odsto, što je 13 odsto manje nego pred prethodne opšte izbore.

Broj pristalica SNP se više nego utrostručio poslije referenduma o nezavisnosti Škotske održanog 18. septembra, kada je 55 odsto Škota glasalo za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

SNP je osvojio šest od 59 mjesta koliko pripada Škotskoj u 650-članom britanskom parlamentu na posljednjim opštim izborima 2010, a laburisti 41.

Prema anketi čiji su rezultati danas objavljeni, SNP bi na izborima iduće godine mogao da osvoji 45 mjesta, a laburisti 10.

"Sve više ljudi vjeruje da će se SNP založiti za interese Škotske i obezbijediti da Vestminster prenese na Škotsku potrebna ovlašćenja", kaže Angus Robertson, direktor predizborne kampanje SNP.

Škotska treba da dobije značajna nova ovlašćenja, uključujući utvrđivanje visine poreza na prihode, prema planovima koje je prošlog mjeseca iznijela međustranačka komisija za veći prenos ovlašćenja koja je formirana poslije referenduma, podsjeća francuska agencija.

Bonus video: