Bez sastanka Kontakt grupa o Ukrajini

Prva runda razgovora održana je u srijedu 24. decembra i trajala je gotovo pet i po sati
0 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2014. 11:15h

Sekretar Ministarstva inostranih poslova Bjelorusije Dmitrij Mirončik saopštio je da danas neće biti održan sastanak Kontakt grupe o krizi u Ukrajini.

Prva runda razgovora održana je u srijedu 24. decembra i trajala je gotovo pet i po sati.

Ukrajinska agencija UNN javila je nezvanično juče, pozivajući se na izvore bliske pregovorima, da bi druga runda razgovora trebalo da bude održana danas.

"Sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu danas u Minsku neće biti", rekao je Mirončik bjeloruskoj agenciji Belta.

Učesnici Kontakt grupe održali su prekjuče sastanak u glavnom gradu Bjelorusije, na kom su učestvovali predstavnica OEBS za Ukrajinu Adelaida Hajdi Taljavini, bivši predsjednik Ukrajine Leonid Kučma, ambasador Rusije u Kijevu Mihail Zurabov, kao i opunomoćeni predstavnici samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), Vladislav Dejnego i Denis Pušilin.

Poslije sastanka, koji je trajao duže od pet sati, lideri LNR i DNR Igor Plotnicki i Aleksandar Zaharčenko saopštili su da je 24. decembra dogovorena razmijena 225 za 150 zarobljenika.

Dejnego je ruskoj agenciji TAS S rekao da su Donjeck i Lugansk predali OEBS-u na usaglašavanje nacrt izjave poslije prekjučerašnjeg sastanka u Minsku, ali da nije bilo reakcije Kijeva.

Prema njegovim ijrečima, radi se o uzajamnim ustupcima strana.

"Mi sa svoje strane preuzimamo određene obaveze i očekujemo da će i ukrajinska strana preduzeti određene obaveze", rekao je predstavnik LNR.

Agencija UKrinform prenijela je juče izjavu predstavnika Generalštaba ukrajinske vojske Aleksandra Romaznina da bi od danas trebalo da počne povlačenje artiljerije velikog kalibra u Donjeckom basenu, radi formiranja zone bezbjednosti od 30 kilometara.

"Radimo na bezuslovnom sprovođenju u život Memoranduma iz Minska", rekao je on, dodajući da prva faza predstavlja poštovanje režima primirja a druga povlačenje artiljerijskih sistema kalibra sto milimetara i više na utvrđeno rastojanje.

Prvi susret Kontakt grupe održan je u Minsku 5. septembra i na njemu je usaglašen plan za mirno rješenje konflikta, kao i dogovor o prekidu vatre.

Poslije drugog sastanka 20. septembra, Grupa je usvojila Memorandum za sprovođenje režima prekida vatre u devet tačaka.

Njima je, između ostalog, predviđena zabrana upotrebe svih vrsta naoružanja i povlačenje velikokalibarskog oružja na 15 kilometara sa svake strane od linije razgraničenja.

Kontrola ispunjenja odredbi tog dokumenta je povjerena OEBS-u

Bonus video: