Turska: 16-godišnjak uhapšen jer je uvrijedio Erdogana

Učenik bi mogao biti osuđen na četiri godine zatvora
10 komentar(a)
Turska protest, Foto: Beta/AP
Turska protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.12.2014. 11:31h

Turska policija je uhapsila jednog 16-godišnjeg srednjoškolca u gradu Konja pod optužbom da je uvrijedio predsjednika Tajipa Erdogana, objavili su juče lokalni mediji.

On je pušten danas na slobodu nakon što su to zatražili njegovi advokati, javljaju turski mediji.

Mehmet Emin Altunses pušten je jutros na slobodu do početka suđenja čiji datum još nije određen.

Advokati tinejdžera su uložili žalbu zbog hapšenja, koje se dogodilo nakon što je on pročitao saopštenje tokom ceremonije u znak sjećanja na jednog turskog vojnika kojeg su ubili islamisti 1920-ih godine.

Na video snimku novinske agencije Dogan, tinejdžer je pročitao saopštenje braneći sekularizam i principe Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske Republike.

On je kritikovao vladu AK partije i Erdogana lično optužujući ih za korupciju, dok su okupljeni oko njega uzvikivali „Svuda je mito, svuda je korupcija“, prenio je Rojters.

Turska vlada na čijem je čelu bio Erdogan od 2003. do avgusta ove godine kada je izabran za predsjednika, bila je suočena s velikim protestima 2013. godine, a potom je izbila korupcionaška afera.

Erdogan optužuje bivšeg saveznika, a sada glavnog neprijatelja, imama u egzilu Fetulaha Gulena, da stoji iza toga i da želi da ga svrgne s vlasti.

Tinejdžer, koji se nalazi u pritvoru, izjasnio se da nije kriv, objavila je novinska agencija Dogan.

Njehovo hapšenje je izazvalo žestoke kritike.

Turski krivični zakon zabranjuje vrijeđanje predsjednika.

Bonus video: