Ukrajina: Pobunjenici najavljuju skoru razmjenu zarobljenika

Za sada nema zvanične potvrde ukrajinskih vlasti, ali je zvaničnik službe bezbjednosti Markian Lubkivski potvrdio Frans presu da je o razmjeni zarobljenika bilo riječi tokom pregovora sa pobunjenicima
0 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2014. 17:13h

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine saopštili su danas da je postignut sporazum sa Kijevom o razmjeni zarobljenika.

"Postoji sporazum" o razmjeni 225 Ukrajinaca koje drže pobunjenici, za 150 proruskih pobunjenika koje drže ukrajinske vlasti, rekao je lider samoproglašene Republike Lugansk Igor Plotnicki.

Kako prenosi agencija Ria Novosti, Plotnicki je iznio mogućnost da do razmjene dođe već ovog vikenda.

Slične informacije saopštio je i lider samoproglašene Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko. "Biće razmjena ratnih zarobljenika, 150 za 225", dodao je on.

Za sada nema zvanične potvrde ukrajinskih vlasti, ali je zvaničnik službe bezbjednosti Markian Lubkivski potvrdio Frans presu da je o razmjeni zarobljenika bilo riječi tokom pregovora sa pobunjenicima.

"Nadamo se da ćemo uskoro imati veliku razmjenu", a da bi "naredne mogle da uslijede", dodao je on i precizirao da je pobunjenici drže više od 680 Ukrajinaca kao i da je Kijev spreman za razmjenu 225 pobunjenika.

"Mi smo za razmjenu 'svi za sve'", kazao je taj zvaničnik.

Više od pet sati trajali su juče u Minsku pregovori proruskih pobunjenika i predstavnika ukrajinskih vlasti, u prisustvu predstavnika Rusije i OEBS-a. Cilj je obnova mirovnih pregovora o rješavanju ukrajinske krize koja je od početka aprila odnijela više od 4.500 života.

Predstavnici pobunjenika su po završetku sastanka izjavili da su pregovori "teški" i da nije određen datum novih razgovora, iako je prethodno najavljivano da će oni biti sjutra nastavljeni.

Vlasti u Kijevu još nisu izdale zvanično saopštenje o rezultatima tog sastanka.

Bonus video: