Janukovič: Mogao sam sačuvati Ukrajinu haosa

On je dodao da 22. februara, kada je izvršen prevrat, nije bilo građanskog rata, na vrijeme i u punom iznosu su isplaćivane penzije i plate, dolar je vrijedio 8,8 grivni, Krim je bio u sastavu Ukrajine, a u Donjeckom basenu nisu ginuli ljudi
0 komentar(a)
Majdan tuča, Foto: Reuters
Majdan tuča, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.12.2014. 11:41h

Svrgnuti predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je da se osjeća odgovornim zbog toga što nije spriječio političke avanturiste da izvrše državni prevrat.

Kako je rekao, to je učinjeno uz pomoć spoljnih sila.

"U punoj mjeri snosim odgovornost za taj period u kom sam bio na čelu države i mogao da utičem na odluke", rekao je Janukovič u intervjuu za ruski list "Argumenti i fakti".

On je dodao da 22. februara, kada je izvršen prevrat, nije bilo građanskog rata, na vrijeme i u punom iznosu su isplaćivane penzije i plate, dolar je vrijedio 8,8 grivni, Krim je bio u sastavu Ukrajine, a u Donjeckom basenu nisu ginuli ljudi.

Kako je prenijela ukrajinska agencija UNN, Janukovič je rekao da nije imao namjeru da rastjeruje okupljene na Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti).

"Da sam to htio, 19. februara uveče snage milicije bi ih rastjerale. Međutim, meni je bilo važno da pronađem kompromis i sačuvam zemlju", rekao je on, dodajući da je čitav taj dan proveo u razgovorima sa opozicionim liderima, poslije čega je bio postignut dogovor o primirju.

"Međutim, radikalne grupe na trgu su odmah odbacile svaku pomisao na primirje", rekao je Janukovič, dodajući da se veoma povećao broj naoružanih radikala i da je počelo pucanje na pripadnike snaga bezbjednosti. Prema njegovim riječima, do 20. februara poginulo je 20 policajaca, a 130 je ranjeno. "Oni nisu bili pod paljbom i meta 'molotovljevih koktela' zarad Janukoviča već zbog zakona, reda, mira, Ukrajine", rekao je Janukovič.

Kako prenosi RIA Novosti, bivši ukrajinski predsjednik je odbacio optužbe da navodno učestvuje u finansiranju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republlike (DNR, LNR), na istoku Ukrajine. Ukrajinski mediji ranije su javili, pozivajući se na načelnika Službe bezbjednosti Ukrajine Valentina Nalivajčenka, da Janukovič i njegovo okruženje plaćaju oružje za pobunjenike.

"To je cinična laž", rekao je Janukovič, savetujući Nalivajčenku i njegovim kolegama da razmisle o legalnosti njihovog postupanja i neizbježnim posljedicama jer su im "ruke do lakata u krvi".

Janukovič je, takođe, odbacio optužbe za umiješanost u korupciju. "Ni ja, ni moji sinovi nismo bili uključeni u korupcionaške akcije. I nije slučajno što do sada nova ukrajinska vlast to nije dokazala, jer takvih činjenica nema", kazao je on, ističući i da nema račune u inostranstvu.

"Prošli su mjeseci, a nijedna zemlja nije potvrdila da imam takve račune", rekao je Janukovič. Nakon što je krajem novemnbra prošle godine ukrajinska vlada Nikolaja Azarova saopštila da obustavlja pripreme za zaključenje sporazuma o pridruživanju sa EU, u Kijevu su počele akcije protesta koje su prerasle u sukobe sa policijom. Janukoviča je 22. februara ove godine Vrhovna rada (skupština) smijenila, a on je napustio Ukrajinu strahujući za svoj život, izmijenjen je ustav i održani su izbori na kojima je pobijedio Petro Porošenko, podsjećaju agencije.

Bonus video: