"ZBOG DETANTA SA SAD"

Puškov: Lukašenko bi mogao da završi kao Milošević, Gadafi ili Sadam Husein

Ovaj komentar Puškova je, kako prenosi Raša tudej, uslijedio nakon nedavne izjave pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland da je došlo do malog poboljšanja u američko-bjeloruskim odnosima
99 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Beta/AP
Aleksandar Lukašenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.12.2014. 20:02h

Aleksej Puškov predsjedavajući Odbora za spoljne poslove ruske Državne Dume upozorio je predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da bi zbog "detanta" s Amerikom mogao da završi kao "Milošević, Gadafi ili Sadam Husein".

"Milošević, Gadafi i Husein - svi su pokušavali da budu prijatelji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Njihove sudbine su dobro poznate. Sada SAD nude "nove odnose" Lukašenku. To je opasan eksperiment", napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

Ovaj komentar Puškova je, kako prenosi Raša tudej, uslijedio nakon nedavne izjave pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland da je došlo do malog poboljšanja u američko-bjeloruskim odnosima.

Lukašenko se u nedjelju sastao s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom kada je opisao dvije zemlje kao "susjede i rođake" i obećao da će "u jednom danu" ispuniti sve što Porošenko zatraži.

Lukašenko je takođe rekao da bjeloruski građani "treba da prestanu da se mole samo za Rusiju" i naložio vladi da pronađe nova tržišta za bjelorusku robu nakon kratkoročne odluke Moskve da obustavi uvoz proizvoda iz Bjelorusije.

Danas je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov rekao novinarima da bi Putin mogao da razgovara s Lukašenkom o postojećim problemima, na samitu Organizacije o kolektivnoj bezbjednosti i Evroazijske ekonomske unije u utorak u Moskvi.