POD JEDNIM USLOVOM

Grčka: Premijer predlaže prijevremene izbore

Zauzvrat je zatražio od parlamenta da do tada izabere predsjednika države
0 komentar(a)
Antonis Samaras, Foto: Beta/AP
Antonis Samaras, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.12.2014. 16:44h

Grčki premijer Antonis Samaras predložio je danas prijevremene parlamentarne izbore krajem 2015. a ne polovinom 2016. godine, a zauzvrat je zatražio od parlamenta da do tada izabere predsjednika  države.

Grčki parlament u srijedu nije uspio da izabere predsjednika u prvom krugu glasanja, a ako u još dva pokušaja ne bude izabran novi šef države, vlada pada i raspisuju se novi izbori.

Kandidat konzervativne vlade, bivši evropski komesar Stavros Dimas, dobio je 160 glasova, dok je za izbor bilo potrebno 200 glasova od 300 poslanika.

"Obaveza je nacije da izabere predsjednika a zdrav razum nam govori da treba da završimo pregovore sa stranim kreditorima", rekao je Samaras za grčku televiziju i dodao da bi parlamentarni izbori mogli da budu održani krajem 2015. umjesto u junu 2016. godine.

Novo glasanje za predsjednika biće održano u utorak. Ukoliko tada ne bude izabran šef države, sljedeće glasanje će biti 29. decembra.

Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF), čiji članovi finansijsku pomažu Grčku, trebalo bi da završe pregovore o planu pomoći toj zemlji 2016. godine. Oni strahuju da bi dolazak ljevičarske stranke Siriza na vlasti mogao da ugrozi ekonomske reforme započete 2010. godine kada je Grčka dobila 240 milijardi pomoći.

Siriza je danas ocijenila premijerov predlog za prijevremene parlamentarne izbore kao "uzaludan". "On (Samaras) se iznad svega plaši volje naroda, ali to neće moći da izbjegne", navodi se u saopštenju Sirize.

Ta ljevičarska stranka, koja se zalaže za nove uslove paketa međunarodne pomoći, prema anketama javnog mnjenja, ima najveću podršku naroda, mada nedovoljnu da sama obrazuje vladu.

Preporučujemo za Vas