Turizam širom Evrope trpi zbog odnosa sa Rusijom

Kalendar vjerskih praznika i odmora dovodi Ruse u evropska skijališta početkom januara, kada se većina zapadnih turista vraća na posao, tako da to hotelijerima i ski centrima produžava sezonu za dvije nedjelje i omogućava dodatnu zaradu
0 komentar(a)
Nepal, planina, Foto: Shutterstock
Nepal, planina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2014. 15:11h

Zahlađenje odnosa Rusije i Zapada zbog ukrajinske krize i veliki pad rublje osjetili su i na francuskim Alpima, u jeku skijaške sezone.

Hotelijeri, taksisti i najveći ski centri u francuskim zimskim odmaralištima kažu da će priliv ruskih turista, koji su prethodnih godina dolazili u velikom broju, ove sezone osjetno opasti, zbog ekonomske krize u Rusiji, sankcija Zapada i pada cijene nafte.

Vrijednost ruske valute je ove sedmice dostigla rekordno nizak nivo, 80 rubalja za dolar. Cijena nafte, najvažnijeg izvora prihoda ruske ekonomije, skoro je prepolovljena u odnosu na 107 dolara po barelu, koliko je koštala ovog ljeta.

Nove okolnosti će spriječiti i ruske bogataše, ali i one iz srednje klase, da zimski odmor provedu u inostranstvu.

Zbog zategnutih političkih odnosa Rusi će vjerovatno biti manje zainteresovani za putovanja u zemlje EU, dok će pad rublje i cijene nafte imati veliki udar na novčanike ruskih turista.

Mnogi Rusi će, prema ocjeni nekih analitičara, ostati kod kuće iz patriotskih razloga i, umjesto da otputuju u inostranstvo, zimski odmor provesti u ruskom odmaralištu Sočiju, gdje su bile održane zimske olimpijske igre.

Ruski turisti su prethodnih godina bili na četvrtom mjestu stranih posjetilaca u fransuskim alpskim odmaralištima, posle Britanaca, Belgijanaca i Holanđana. Brojniji su bili od Njemaca i Švajcaraca.

"Ove godine smo imali manje rezervacija od ruskih klijanata. Možemo povući paralele s onim što se ovog ljeta događali na primorju, gdje su takođe bili manje pristuni", izjavila je direktorka marketinga konsultantske firme "Comete Conseil", čiji su klijenti mnogi gradovi na francuskim Alpima.

Rusi čine mali dio ukupnog broja turista u Francuskoj i drugim alpskim zemljama, daleko ih je manje od domaćih turista, ali su, poznati kao veliki potrošači, bili dobrodošli u ski centrima koja su željela da prošire biznis.

Takođe, kalendar vjerskih praznika i odmora dovodi Ruse u evropska skijališta početkom januara, kada se većina zapadnih turista vraća na posao, tako da to hotelijerima i ski centrima produžava sezonu za dvije nedjelje i omogućava dodatnu zaradu.

Manje ruskih turista bilo je i u Austiji, Njemačkoj, Kipru i Engleskoj.

Najpopularnija zimska destinacija među ruskim turistima posljednjih godina bila je Austrija. Ruska aviokompanija Aeroflot ove sezone je ukinula letove koje je godinama imala od Moskve do Insbruka svake sedmice.

U njemačkom regionu Gornja Bavarska u septembru je zabilježeo 20 odsto manje turističkih posjeta Rusa u odnosu na prije godinu dana. Portparol hotela Cugšpice (Zugspitze) u Garmiš-Partenkirhenu, jednom od najpopularnijih ski centara među bogatim Rusima, kaže da ako se rezervacije za decembar značajno ne povećaju, ruskih turista će u tom hotelu biti 40 odsto manje.

Broj Rusa koji su posjetili Kipar ove godine opao je za 20 do 25 odsto, izjavio je šef udruženja hotelijera Haris Loizides.

Bonus video: