Italija: Podržano smanjenje poreskih opterećenja za najsiromašnije

Renci traži od Evropske unije da Italiji, trećoj po veličini privredi u okviru eurozone, odobri veću potrošnju, za koju navodi da će pomoći toj zemlji da izađe iz recesije i smanji rekordno visoku stopu nezaposlenosti
0 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2014. 13:24h

Italijanski senat izglasao je povjerenje premijeru Mateu Renciju i usvojio njegov predlog budžeta za 2015. godinu.

Senatori su na sjednici, koja je završila rano jutros, sa 162 glasa za i 37 protiv usvojili finansijski paket za 2015, koji predviđa smanjenje poreskih opterećenja za najsiromašnije građane, u ukupnoj vrijednosti od gotovo deset milijardi eura, kao i smanjenje doprinosa koje za svoje radnike plaćaju preduzeća, prenio je Rojters.

Vlasti u Italiji često pribjegavaju glasanju o pojverenju vladi kako bi se skratila debata i ubrzalo usvajanje zakona. Ako ne dobije povjerenje parlamenta, vlada mora da podnese ostavku. Zakon propisuje da budžet mora da bude usvojen u parlamentu do kraja godine.

Renci traži od Evropske unije da Italiji, trećoj po veličini privredi u okviru eurozone, odobri veću potrošnju, za koju navodi da će pomoći toj zemlji da izađe iz recesije i smanji rekordno visoku stopu nezaposlenosti.

U zamjenu za taj ustupak, Renci obećava liberalizaciju na područjima kao što su tržište rada i obrazovni sistem. Premijer Italije je morao da odustane od nekih poreskih olakšica predviđenih prvobitnim nacrtom budžeta, kako bi ispunio zahtjeve Evropske komisije da Italija učini više kako bi smanjila svoj fiskalni deficit.

Bonus video: