Google vrijedi više nego cijela ruska berza!

"Rusija je pred kritičnom tačkom, uzimajući u obzir nametnute sankcije i ubrzan pad cijena nafte, ona bi mogla da bude prisiljena na posezanje u zlatne rezerve"
1 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2014. 16:52h

Vrijednost ruske berze se trenutno procjenjuje na 325 milijardi, a Google na više od 340 milijardi dolara, piše Bloomberg i ističe da se internet gigant pridružio elitnoj listi kompanija kakve su Exxon Mobile, Apple i Microsoft čija vrijednost nadmašuje čitavo rusko tržište.

Vijest stiže u trenutku kad ruska rublja pada pod pritiskom pada cijena nafte i zapadnih sankcija.

U Rusiji je sve manje novca nakon što je Centralna banka potrošila više od 80 milijardi dolara u pokušaju da uspori ili zaustavi krah nacionalne valute, a pad cijena zlata sugeriše da se investitori klade kako će Kremlj početi sa prodajom zlatnih rezervi koje je nagomilao u posljednjim mjesecima.

"Rusija je pred kritičnom tačkom, uzimajući u obzir nametnute sankcije i ubrzan pad cijena nafte, ona bi mogla da bude prisiljena na posezanje u zlatne rezerve", komentarisao je za Bloomberg Kevin Mahn koji rukovodi investicionim fondom iz Nju Džersija.

"Putin gomila zlato dok se Rusija priprema za ekonomski rat", dodao je on.

Rusija je ranije ove sedmice preduzela dodatne mjere kako bi zaustavila nagli pad vrijednosti rublje, uključujući i poruku Centralne banke o stabilizaciji finansijskog sistema.

Vlada je tako podvrgnula pritisku izvoznike da "ne čuvaju u dušecima" zaradu u devizama dok je Centralna banka najavila nove mjere zaštite finansijske stabilnosti, prenosi Al Džazira Balkan.

"Rusija ima devizne resurse za ostvarivanje svih ekonomskih i proizvodnih ciljeva koje su postavljeni", poručio je ruski premijer Dmitrij Medvedev nakon čega je Centralna banka najavila da će preduzeti niz tehničkih mjera kako bi se olakšao pristup devizama i podržale banke.

Ruska valuta našla se ove sedmice pod snažnim pritiskom prodaja, prisilivši Centralnu banku da podigne ključne kamatne stope za 6,5 postotnih bodova, na 17 odsto što je bila vatrogasna mjera kojom se nije značajnije zakočilo klizanje kursa.

Pad rublje prizvao je u sjećanje rusku finansijsku krizu iz 1998. kada je ruska valuta u roku od nekoliko dana zabilježila ogroman pad.

Bonus video: