Bjelorusija uvela namet na mjenjačke transakcije, zbog panike

0 komentar(a)
rublja, Foto: Reuters
rublja, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2014. 17:37h

Bjelorusija je uvela namet od 30 odsto na mjenjačke transakcije u namjeri da suzbije paniku građana koja se prenijela u tu zemlju iz susjedne Rusije.

Bjeloruska nacionalna banka saopštila je danas da je uvela namet i privredi i građanima koji prodaju bjeloruske rublje da bi kupovali strani novac.

Premda je bjeloruska valuta relativno stabilna prošlih mjeseci, narod u glavnom gradu Minsku preplavio je mjenjačnice, uplašen da bi se ekonomska kriza u Rusiji mogla preliti na Bjelorusiju.

Ruska rublja je ove godine izgubila gotovo polovinu svoje vrijednosti.

Građani sa kojima je razgovarao Asošiejted pres žale se da čitav dan stoje u redovima pred mjenjačnicama, i da ne mogu da kupe strani novac.

"Postali smo taoci Rusije; vuče nas sa sobom na dno... Pripremamo se za najgore", rekla je 45-godišnja bibliotekarka iz Minska, Nadežda Gorbileva.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko juče je preko televizije rekao da se neće dozvoliti da bjeloruska rublja izgubi vrijednost.

U Bjelorusiji se, međutim, i dalje pamti 2011. godina kada je njena valuta izgubila 65 odsto vrijednosti.

Bjelorusija je veoma zavisna od Rusije, u kojoj prodaje više od 50 odsto svog izvoza.

Lukašenko je juče rekao da će Bjelorusija zatražiti od ruskih uvoznika da njihova plaćanja idu u stranoj valuti.

Nije jasno kako će Lukašenko sprovesti tu mjeru, pošto se 92 odsto transakcija između privreda dvaju zemalja obavlja u ruskim rubljama.

Bonus video: