Turska: Ne brinemo zbog uticaja ruske krize

Početkom ovog mjeseca, Putin posjetio je Ankaru, i tada su dvije zemlje obećale da će u narednoj godini utrostručiti međusobnu trgovinu na 100 milijardi dolara sa 32,7 milijardi dolara iz 2013. godine
0 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2014. 19:12h

Turska je saopštila da nije zabrinuta zbog uticaja ruske krize, navodeći da je njena privreda dovoljno jaka da preživi turbulencije na tržištima u razvoju.

"Kolebanja u zemljama-proizvodjačima nafte, poput Rusije, mogu imati uticaj na zemlje u razvoju", izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu na konferenciji za novinare u Ankari, i dodao da je njegova vlada predvidjela potencijalni uticaj takvih kolebanja i da je preduzela pravovremene mjere, prenosi agencija Frans pres.

"Niko ne treba da očekuje neki negativan razvoj situacije u našoj ekonomiji. Imam puno povjerenje u ekonomske resurse Turske. Naše devizne razerve i instrumenti koje posjedujemo su solidni", izjavio je Davutoglu.

Uprkos neslaganju oko niza političkih pitanja, Turska i Rusija imaju snažne trgovinske veze. Početkom ovog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Ankaru, i tada su dvije zemlje obećale da će u narednoj godini utrostručiti međusobnu trgovinu na 100 milijardi dolara sa 32,7 milijardi dolara iz 2013. godine.

Bonus video: