EU uvela nove sankcije Krimu

"Operateri EU neće više moći da pružaju usluge vezane za turizam na Krimu i u Sevastopolju", a evropski kruzeri neće više moći da pristaju u luku na Krimu, osim u hitnim slučajevima
2 komentar(a)
Krim i Rusija zastave, Foto: Reuters
Krim i Rusija zastave, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2014. 15:49h

Evropska unija uvela je danas nove sankcije Krimu, koje uključuju zabranu svih evropskih investicija u znak protivljenja "nezakonitom pripajanju" tog ukrajinskog poluostrva Rusiji.

EU je "uvela dodatne sankcije vezano za ulaganja i razmjenu sa Krimom i Sevastopoljem kako bi potvrdila politiku Unije nepriznavanja ruskog nezakonitog pripajanja" tog poluostrva, saopštio je Evropski savjet koji predstavlja 28 zemalja EU.

Nove sankcije, najavljene nekoliko sati uoči evropskog samita u Briselu, predstavljaju proširenje sankcija uvedenih Krimu u junu i julu ove godine.

Sankcije koje stupaju na snagu 20. decembra, zabranjuju Evropljanima i evropskim firmama kupovinu nekretnina i finansiranje firmi na Krimu.

"Operateri EU neće više moći da pružaju usluge vezane za turizam na Krimu i u Sevastopolju", a evropski kruzeri neće više moći da pristaju u luku na Krimu, osim u hitnim slučajevima.

To važi za "sve brodove koji su u vlasništvu ili pod kontrolom nekog evropskog brodovlasnika", dodaje se u saopštenju.

EU je takođe zabranila izvoz tehnologije i robe u oblasti transporta, telekomunikacija, energije, a zabranila je i eksploataciju nafte, gasa i ruda.

Bonus video: