Flekenštajn: Ne odustajati od prosirenja EU na Zapadni Balkan

Flekenštajn smatra da politika proširenja EU treba da uzme u obzir tekuće napore u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu
1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2014. 11:55h

Evropska unija je dužna da aktivno podržava reformske procese na putu Zapadnog Balkana ka članstvu, a dužnost političkih lidera u regionu je da ne gube zamajac u ambicioznim reformskim naporima, jer odustajanje od proširenja nije opcija, ocjenjuje njemački poslanik u Evropskom parlamentu (EP) Knut Flekenštajn. U autorskom tekstu koji će danas biti objavljen na portalu "Juropean vestern Balkans" (European Western Balkans), Flekenštajn kaže da je aktivna strategija proširenja važna kako bi zemlje kandidati za članstvo u EU ostale snažno angažovane i kako bi se unaprijedio proces pristupanja na Zapadnom Balkanu.

"S obzirom na značaj Zapadnog Balkana za same temelje spoljne politike EU, povlačenje EU iz perspektive proširenja na ostale zemlje regiona nije opcija. EU se ne može i neće povući iz svoje odgovornosti za najbliže evropske susjede", istakao je Flakenštajn, koji je potpredsjednik grupe socijalista i demokrata u EP i izvjestilac za Albaniju. Flekenštajn smatra da politika proširenja EU treba da uzme u obzir tekuće napore u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. On ukazuje i da izgledi za pristupanje EU ostaju značajan podsticaj za sveobuhvatne političke i ekonomske reforme, ali napominje da nije dovoljno pojedinačno pripremati zemlje Zapadnog Balkana za pristupanje.

"Kao buduće članice EU, one moraju da sarađuju na dnevnoj bazi unutar i izvan evropskih institucija. Dobrosusjedski odnosi su kamen temeljac evropskih itnegracija od samog početka 1950-ih", navodi on. Njemački poslanik kaže i da EU kao cjelina mora da aktivno podržava reformske procese na putu ka članstvu i da je ključno da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti sprovode reforme kao što je dogovoreno u pretpristupnom i pristupnom procesu, i rade svoj "domaći zadatak" kako bi napredovale ka EU.

"Vlade i duštva na Zapadnom Balkanu moraju da budu ubijeđeni u političke i ekonomske prednosti evropskih integracija", ističe Flekenštajn. Prema njegovim riječima, integracija Zapadnog Balkana u EU može biti uspješna samo ako građani bolne reforme u dogledno vrijeme shvate kao potrebne i kao nešto što će srednjeročno ili dugoročno donijeti politički, ekonomski i društveni napredak.

"Dužnost političkih stranaka je da posreduju između naroda i države, kao i da objasne reforme kako bi se ideja o EU i evropskim vrijednostima učvrstila među političkim liderima, državnim administracijama i širem društvu", kaže on.

Bonus video: