UN o krizi u Ukrajini: Obije strane krive za torturu i bombardovanje civila

UN navodi da je život 5,2 miliona ljudi, koliko ih živi na područjima zahvaćenim sukobom, dodatno otežala zima i potpuni kolaps lokalne infrastrukture, usljed čega domaćinstva nemaju vodu ni grijanje
1 komentar(a)
Donjeck, proruski aktivista, Foto: Reuters
Donjeck, proruski aktivista, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2014. 12:33h

UN su objavile izvještaj u kojem optužuju ukrajinske i proruske snage za torturu i nasumično bombardovanje civila tokom sukoba na istoku Ukrajine.

Prema procjeni UN-a, u osmomjesečnom konfliktu na istoku Ukrajine je dosad poginulo najmanje 4.634, a povrijeđeno 10.234 ljudi, iako se u objavljenom izveštaju navodi da je "stvarni broj žrtava verovatno značajno veći".

UN navodi da je život 5,2 miliona ljudi, koliko ih živi na područjima zahvaćenim sukobom, dodatno otežala zima i potpuni kolaps lokalne infrastrukture, usljed čega domaćinstva nemaju vodu ni grijanje.

"Situacija po stanovništvo, a posebno starije, djecu i ljude u institucionalnom smještaju, izuzetno je teška, a mnogi su već sada na ivici opstanka", saopštila je kancelarija UN za ljudska prava.

U izvještaju UN o stanju na istoku Ukrajine, koji sadrži 27 strana, krivica je pažljivo raspoređena između zaraćenih strana, ocjenjuje AFP.

"Napori vlade u Kijevu da očuva teritorijalni integritet zemlje i povrati red i mir u zoni konflikta su bili praćeni proizvoljnim hapšenjima, torturom i prisilnim nestancima ljudi koji se sumnjiče za "separatizam i terorizam", stoji u izvještaju, uz dodatak da su "većinu tih slučajeva kršenja ljudskih prava počinili izvjesni dobrovoljački bataljoni ili pripadnici Ukrajinske bezbjednosne službe".

Sa druge strane, proruske snage su krive za stvaranje kriminalne države u djelovima industrijskih regiona Luganska i Donjecka, koje drže pod kontrolom uz pomoć, kako je UN naveo, "stranih boraca", što se odnosi na ruske borce.

"Kako se zakon sve manje primjenjuje, tako su pripadnici naoružanih grupa, uz podršku sve većeg broja stranih boraca, počeli sve češće da krše ljudska prava, čineći ubistva, torturu, otmice u cilju dobijanja otkupnine i prisilni rad", zaključio je UN.

Bonus video: