Ruska pravoslavna crkva: Poštujte žene, ne mlatite rukama i ne pričajte glasno

Priručnik je uređivao portparol RPC koji je nedavno rekao da je umjetnička instalacija „Oko Saurona“ kojom se reklamira film „demonski simbol“
71 pregleda 6 komentar(a)
Ruska pravoslavna crkva, Foto: Shutterstock
Ruska pravoslavna crkva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2014. 06:50h

Ne govorite preglasno u javnosti. Ne mlatite rukama u javnom saobraćaju. Ne gurajte se. Ovo su samo neke od smjernica koje Ruska pravoslavna crkva nudi stranim imigrantskim radnicima, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Preporuke su dio priručnika koji je crkva objavila kako bi pomogla imigrantima - koji su većinom iz bivših sovjetskih republika - da prođu ispite iz ruskog jezika, istorije i ponašanja. Ispiti su obavezni po zakonu koji će stupiti na snagu 1. januara 2015.

Priručnik „Ruski jezik, istorija i osnovi ruskog prava“, sadrži instrukcije imigrantima o tome kako da se „ponašaju na javnim mjestima i kako da rješavaju konflikte sa lokalnim stanovništvom“, objavio je list "Izvestija", a prenosi RFE/RL.

U javnom prevozu „najvažnija pravila su: ne pričajte glasno, ne mlatite rukama i ne gurajte se“.

Migranti se takođe savjetuju da budu kaveljeri prema ženama:

„U Rusiji ima puno nesretnih porodica i samih žena jer su mnogi muškarci stradali ili nestali u ratovima i konfliktima. Međutim ruske žene zahtijevaju poštovanje. Ukoliko ih neko uvrijedi, njihovi muški rođaci će ih odbraniti".

Priručnik je uređivao portparol RPC Vsevolod Čaplin, koji je nedavno rekao da je umjetnička instalacija „Oko Saurona“ kojom se reklamira film „demonski simbol“.

Bonus video: